Antellin Runebergintorttu

«  Edellinen sivu

Antellin Runebergintorttu on kansallisrunoilijamme J. L. Runebergin kunniaksi leivottu ihanuus. Kerrotaan, että runoilija aina aamiaisellaan nautti lämpimän tortun, jonka vaimo Frederika oli joko leiponut itse tai hakenut läheiseltä leipurilta. Tiedossa on myös, että Runeberg piti paitsi makeista leivonnaisista, myös hyvistä juomista - varsinkin punssista. Aamiaiseen kuului näin ollen aina myös viinaryyppy.

Kun raaka-ainepula toisen maailmansodan jälkeen hellitti, oli suomalaisilla suuri makean kaipuu. Antellilla oli silloin, 1950-luvulla, kondiittorimestarina Pentti Poutiainen. Hän tunsi hyvin leipomisessa käytettävät mausteet ja varsinkin leipomotuotteisiin sopivat alkoholit. Poutiaisen mielestä perinteinen Runebergintorttu oli kuiva ja tarvitsi kostutuksen. Siispä hän keitteli seoksen rommista ja arrakkipunssista ja kostutti tortun sillä. Syntyi Antellin Runebergintorttu ja Suomen ensimmäinen kostutettu Runebergintorttu. Suussa sulava leivonnainen, jota Runebergkin olisi rakastanut.

Joka vuosi Runeberginpäivän aikaan Antellin kondiittorit leipovat Runebergintorttuja samalla kondiittorimestari Poutiaisen reseptillä. Antellin Runebergintorttu on yksi rakastetuimmista klassikoistamme, jolla herkutellaan vuosi toisensa jälkeen.