Bebée-leivos

100 vuotta sitten suloinen pariisitar saapui Ouluun.
Paljon on maailma tuosta muuttunut, mutta pikkuisemme leivotaan edelleenkin samalla rakkaudella – käsin ja vain parhaista raaka-aineista.

Pikkuisen matka

Antellin kruununjalokivi ja yksi rakastetuimmista leivoksistamme, Bebée, on kulkenut pitkän tien Ouluun. Alun perin leivoksen kehitteli pariisilainen keittiömestari Marie Antoine Carême, joka jakoi leivoksen valmistuksen taitoa matkoillaan Euroopan sokerileipureille. Carême vaikutti myös Pietarin hovissa, missä työskennelleiden kondiittoreiden mukana bebéen resepti kulkeutui myös Suomeen.

Suomi oli vasta itsenäistymisen kynnyksellä vuonna 1916, kun nuori komea kondiittori Viktor Djerf asteli sisään Antellin leipomon ovista. Taitonsa hän oli hankkinut venäläisen keittiömestarin alaisuudessa, ja tuomisinaan hänellä oli kaksi uutta leivosta Antellin tuotantoon. Ne olivat Punssileivos ja Bebée. Näin alkoi jo 100 vuotta kestänyt rakkaustarina.

Marie Antoine Carême

Marie Antoine Carême

Viktor Djerf

Viktor Djerf

Käsityönä edelleen

Sadan vuoden aikana yksi jos toinenkin kondiittorisukupolvi on leiponut Bebéeitä. Leivoksen valmistuksen taito on opetettu uusille kondiittoreille aina kädestä pitäen. Yksi tunnetuimmista Bebée-leipureista oli Sanna Karvonen. Sannan jäädessä eläkkeelle laskettiin, että hän oli 38 Antell-vuotensa aikana tehnyt 4 345 000 Bebéetä!

Sanna Karvonen

Sanna Karvonen teki jopa 2000 Bebéetä päivässä – muiden töiden ohessa.

Rakastetun leivoksen maku ja ulkonäkö ovat pysyneet samana jo 50 vuoden ajan. 1960-luvulla hankittu Bebée-pohjien valmistuksessa käytettävä kone on edelleen käytössä, ja tärkeimmästä ohjeesta on pidetty kiinni: yhä tänä päivänä Antellin Bebéet valmistetaan rakkaudella – käsin ja vain parhaista raaka-aineista. Siksi jo 1800-luvun alussa kehitetty pikkuinen jatkaa voittokulkuaan, yhtenä Antellin ja Suomen suosituimmista leivoksista.

Takaisin Antellin klassikot sivulle