Saavutettavuustyökalut

Antell mukana edistämässä luonnon monimuotoisuutta kunnioittavaa ruokaa

Julkaistu 7.5.2025

Image for Antell mukana edistämässä luonnon monimuotoisuutta kunnioittavaa ruokaa

Antell on ollut mukana Turun yliopiston ja LUT-yliopiston hankkeessa ruokapalveluyritysten luontojalanjäljen pienentämiseksi. Hankkeessa keskityttiin niin luonnon monimuotoisuutta eli biodiversiteettiä kunnioittaviin raaka-ainevalintoihin kuin reseptisuunnitteluun. Tavoitteena oli kehittää työkalu, jonka avulla ruokapalvelutoimijat voivat edistää luonnon monimuotoisuutta tukevia ruokavalintoja.

Hankkeessa laskettiin luontojalanjälki 40 yleisesti käytetylle raaka-aineelle. Projektissa kehitettiin myös malliaterioita, joiden avulla ruokapalvelualan ammattilaiset voivat ohjata asiakkaitaan ympäristötietoisempiin valintoihin.

”Olemme sitoutuneet käyttämään vastuullisia, suomalaisia raaka-aineita ja edistämään kestävää kehitystä lounassuunnittelussamme. Esimerkiksi suomalaisen perunan, kauran, muikun ja kermaviilin luontojalanjälki on pieni ja näitä me Antellilla käytämme. Lounaslistoiltamme löytyy vaikkapa palkokasvipohjaisia ruokia tai aterioita, joiden eläinperäiset proteiinit ovat kestäviä. Nämä ovat esimerkkejä biodiversiteettiystävällisistä aterioista”, kertoo tuotekehityspäällikkö Jarno Winberg.

”Antell tunnistaa tärkeän roolinsa luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa ruokapalvelutoimijana. Tämä pitää sisällään vastuulliset hankintakäytännöt ja ruokatuotannon toimintatavat, kuten suomalaisten kausituotteiden käytön ja ruokahävikin minimoimisen”, jatkaa Winberg.

Lisätietoja medialle:

Jarno Winberg
Tuotekehityspäällikkö, Antell
020 770 8202

jarno.winberg@antell.fi