Antellin tarina

Kova työ kantoi hedelmää

Catharina Henrika Antell, tuttavallisemmin Katri, oli 1800-luvun lopun Suomessa erikoislaatuinen nainen. Topakka ja sitkeä Katri päätti perustaa henkensä pitimiksi yrityksen, ja saikin Oulun maistraatilta vuonna 1880 luvan harjoittaa leipomotoimintaa kaupungissa. Kuten usein aloittavilla yrittäjillä, myös Katrilla puitteet olivat aluksi vaatimattomat: tarmokas rouva Antell myi leipää omasta kopastaan Oulun torilla.

Käänteentekevä hetki Katri Antellin tarinassa olivat kansakoulunopettaja Johan Nikon ja mamselli Hilma Konstantia Granrothin jouluhäät, jonne morsiuspari tilasi tarjoilun Antellilta. Vieraat olivat niin vaikuttuneita Katrin herkullisista leivonnaisista, että pian hänestä tuli Oulun seurapiirien ”hovitoimittaja”.

”Jeskamandera, kun on hyviä nötteröitä ja örfiiloja, täytyy ihan ottaa toinenkin. Mistä se mamselli on näin hyviä onnistunut saamaan?”, kuultiin seurapiirirouvien kuiskuttelevan Antellin tarjoiluista.

Johan-herran ja Hilma-neidin jouluhäiden ansiosta Katri Antellin leivonnaiset olivat koko kaupungin huulilla ja kasvaneen suosion myötä Katri avasi ensimmäisen leipomomyymälänsä vuonna 1883 sekä ensimmäisen kahvilansa Oulun Kirkkokadulle vuonna 1899. 

Antellin tarina jatkuu

Antell on ollut alusta saakka perheyritys. Katrin työtä jatkoivat ensin hänen kolme tytärtään, ja myöhemmin Hilja-tyttären poika Aarne aina 60-luvulle saakka. Vuodesta 1976 Antellin on omistanut Lanton perhe. Jo vuodesta 1968 Antellin hallitukseen kuulunut Ilkka Lantto on toiminut Antellin ja sen tytäryhtiöiden hallituksien puheenjohtajana vuodesta 1985 alkaen. Toimitusjohtajana vuodesta 1976 toiminut Ilkka antoi vastuun seuraavalle sukupolvelle vuonna 2002, kun yrityksen johtoon nousivat sisarukset Tomi ja Annukka Lantto. Antell-konsernin toimitusjohtajana toimii Tomi Lantto ja varatoimitusjohtajana Annukka Lantto.

Vuonna 2018 yritys koki merkittävän muutoksen, kun leipomotoiminta päätettiin lakkauttaa ja toiminta keskittää henkilöstöravintola- ja kahvilaliiketoiminnan kehittämiseen.

Tänään Antell on valtakunnallisesti tunnettu henkilöstöravintola- ja kahvila-alan yritys, jonka palveluksessa on noin 500 ammattitaitoista työntekijää. Antellin pääkonttori sijaitsee Oulussa.