Kahviloiden tarina

«  Edellinen sivu

Osa oululaista historiaa

Katri Antell avasi ensimmäisen kahvilansa konditorian yhteyteen vuonna 1899. Kahvilan avaaminen oli hyvin luonnollista seurausta siitä, että kahvin kanssa oli tapana nauttia makeita leivonnaisia. Kahvijuoma kun itsessään oli kitkerää ja kaipasi seurakseen jotakin ”makiaa”. Katri Antell oli Oulussa tunnettu konditoriatuotteiden leipoja ja kerännyt mainetta oivana sokurileipurina ja hääkalaasien pitäjänä. Eikä Katrin leivonnaisten suosio ole vuosien saatossa vähentynyt! Antellin klassikkotuotetta, eli Omenahyvettä, oli nimittäin tarjolla jo ensimmäisen kahvilan avajaisissa. Silloin tätä kuuluisaa herkkua sai ”ottaa niin palijo ku ilikesi” 25 pennin hintaan. Muistona näistä avajaisista saa Katrin päivänä kahviloissamme syödä Omenahyvettä niin palijo ku ilikiää – hinta toki on noista ajoista hieman muuttunut.

Myllerrys näkyi myös Antellilla

Ensimmäisen maailmansodan aikana tuonti ja vienti pysähtyivät, ja Antellin kahvilakin jouduttiin raaka-ainepulan vuoksi sulkemaan. Toinen maailmansota jatkoi pitkään kestänyttä kahvin sekä muiden elintarvikkeiden säännöstelyä. Antellin 70-vuotisjuhlien yhteydessä vuonna 1950 kahvila vihdoin avattiin uudestaan omistajiensa kotiin, josta asukkaat oli "häädetty" naapuritaloon.

Antellin kahvilasta muodostui varsinainen "kom hit" -paikka ja sen ottivat omakseen niin hienostorouvat kuin koululaisetkin. Kahvihuoneen seinillä kukki kulttuuri vaihtuvina oululaistaiteilijoiden töiden näyttelyinä. Nurkassa lämmitti takka ja muualla kunnon kakluunit. Varsinkin iltaisin kahvila oli Oulun Teininuorison ja varttuneempienkin akateemisten nuorten suosittu kohtauspaikka.

Uusi aika alkaa

Suomessa 1950-luku oli jälleenrakennuksen aikaa ja Antellin kahvihuoneita avattiin aikakauteen nähden vauhdilla. Vuonna 1955 Asemakadulla avasi ovensa uusi yhdistelmä, kahvila-myymälä. Tuiraan avattiin sekä myymälä että kahvihuone ja myös Isokadun myymälä sai kylkeensä kahvihuoneen. Kun Isokadun kahvila muutti uuteen City-tavarataloon vuonna 1967, tehtiin samalla historiaa, sillä kahvihuone sai viinioikeudet.

Oman aikakautensa tärkeä kohtauspaikka oli Kahvi-Aula, joka siirtyi vuonna 1970 Antellin omistukseen sen vuonna 1951 perustaneelta konsulinna Lilly Anderssonilta. Kahvila oli niin tärkeä kohtauspaikka oululaisille, että kun se vuonna 1984 jouduttiin sulkemaan vuokrasopimuksen irtisanomisen vuoksi, pidettiin sille omat ”hautajaiset”. Peijaisissa kahvilaa kiiteltiin vuolaasti niin puhein, kukin kuin sähkein. Kuten ranskalainen sananlasku sanoo: "Kerro missä kahvilassa hän käy, niin kerron minkälainen hän on." Kahvi-Aulan sulkemisen jälkeen moni jäikin ”kodittomaksi” pitkäksi aikaa.

Pikku-Antell muutti maailmaa

Kirkkokatu 17:ssa avattiin vuonna 1977 ”Pikku-Antell”, joka nykypäivänä tunnetaan paremmin Rotuaarin Antell-kahvilana. Pikkuriikkinen tila johti siihen, että kahvilassa istuttiin hyvinkin lähekkäin, meille suomalaisille epätyypilliseen tapaan.

”Kirkkokadun "pikku Anttelin" sohvassa tehdään vallankumousta. Siinä istutaan tiiviisti vieraat ja tutut kuin Pariisissa, kylki kyljessä, nautitaan kahvit ja paakelsit ja vieläpä keskustellaan ventovieraitten kanssa, jopa vaihdetaan kuulumisia. Tiettävästi ainoa paikka maassamme tälle epäsuomalaiselle ilmiölle.”

Vuonna 2012 Rotuaarin kahvila sai uuden ilmeen ja tyylin, hylkäämättä kuitenkaan perinteitään. Edelleen Rotuaarin kahvilassa - kuten kaikissa muissakin Antellin kahviloissa - nautitaan erinomaisista tarjoiluista, vaihdetaan tietoja päivänpolttavista aiheista ja nautitaan ystävien seurasta.

Tervetuloa Antellille!