Ympäristövastuu

Ympäristövastuun tärkeimmät osa-alueet

  • Hävikinhallinta
  • Vastuulliset raaka-aineet
  • Vastuullisuus ravintolan toimintatavoissa
  • Energiatehokkuus
  • Joutsenmerkki-ympäristösertifikaatit

Hävikinhallinta

Hallitsemme hävikkiä päivittäisillä vastuullisuusteoilla:

  • ENNAKOINTI – Tilausvaihe, ennustaminen, suunnittelu. Ennustamme tulevaa menekkiä ja kiinnitämme huomioita oikeisiin tilausmääriin. Mietimme jo etukäteen, miten ylimääräisiä raaka-aineita voi hyödyntää, mikäli ennusteemme ei osu kohdalleen.
  • VÄHENTÄMINEN – Valmistusvaihe, reseptiikan hallinta, raaka-aineiden tehokas hyödyntäminen. Käsittelemme ja käytämme raaka-aineita asianmukaisesti ja tehokkaasti, jotta raaka-aineista ei synny ylimääräistä hävikkiä.
  • OPTIMOINTI – Lounastarjoilu, erävalmistus, kulutuksen seuraaminen. Teemme ruokaa erävalmistuksena ja seuraamme kulutusta ruokailun ajan, jotta emme tekisi liikaa ruokaa, joka mahdollisesti joutuisi hävikkiin.
  • MAHDOLLISTAMINEN – Mukaan myynti, lounaan ylivalmistuksesta jääneen ruuan mukaan myynti. Asiakkailla on mahdollisuus ostaa ruokaa mukaan lounastarjoilun päättymisen jälkeen.
  • HYÖDYNTÄMINEN – Seuraavan päivän lounastarjoilu, ylijäänyt lounasruoka lisäruokana. Tarjoamme edelliseltä päivältä jäänyttä lounasta lisäruokana seuraavan päivän lounaan yhteydessä.
  • JÄTTEIDEN LAJITTELU JA KIERRÄTYS – Hyödynnämme raaka-aineet niin, että biojätettä syntyy mahdollisimman vähän. Käytämme lajittelutarroja, jotka ohjaavat oikeanlaiseen lajitteluun.

Vastuulliset raaka-aineet ja hiilijalanjäljen pienentäminen

Suosimme raaka-ainehankinnoissamme suomalaisia tuottajia, jolloin voimme olla varmoja käyttämiemme raaka-aineiden alkuperästä ja valmistustavasta. Meillä on vastuu paitsi ruoan laadusta, myös asiakkaistamme ja muista sidosryhmistämme.

Käytämme valtakunnallista, logistisesti tehokasta ja vastuullista jakeluverkkoa ja kumppaneita. Keskitämme hankinnat yhdelle tukkurille (Kespro) sekä muutamalle valikoidulle suoratoimittajalle. Raaka-aineiden suoratoimittajat ovat suomalaisia yrityksiä, joiden tuotantotilat sijaitsevat Suomessa.

Pääraaka-aineet, joiden alkuperä on aina Suomi 100%:

  • Itte tehtyjen liharuokiemme naudan – ja sianliha on aina suomalaista.
  • Käytämme ainoastaan suomalaista broileria ja kalkkunaa.
  • Meillä juodaan suomalaista maitoa ja piimää sekä herkutellaan suomalaisilla vapaan kanan munilla.
  • Keitämme puuron suomalaisista ohra-, ruis- ja kaurahiutaleista.
  • Käyttämämme pakastevadelma on aina suomalaista.
  • Muikut ja ahvenet uivat ruokapöytiimme Suomen järvistä.

Suomalaisissa raaka-aineissa vähemmän suoja-aineita, ympäristömyrkkyjä ja kemikaaleja. Suomalaisten tuotantoeläinten kohtelu on vastuullista.

  • Valitsemme raaka-aineet sesongin mukaan —  maut, rakenne ja saatavuus ovat näin parhaimmillaan. Sesonkituotteilla on myös pienempi hiilijalanjälki.
  • Energialisäkkeissä olemme vähentäneet esim. valkoisen riisin käyttöä ja nostaneet ruokalistalle enemmän suomalaisia vaihtoehtoja kuten peruna ja ohra.
  • Lähiruoan ja pientuottajien käyttö saatavuuden mukaan — pienempi hiilijalanjälki logistiikassa, vähemmän pakkausmateriaalia.
  • Lihan vähentäminen ja kasvisten suosiminen — tarjoilemme täysipainoisia kasvis- ja vegaaniruokia, suosimme vaaleaa lihaa ja kalaruokia ja käytämme maitotaloustuotteita harkiten.

Lue lisää hiilikuorman seurannasta ja hiilijalanjälkesi pienentämisestä täältä.


Joutsenmerkki

Joutsenmerkki on Suomen tunnetuin ympäristömerkki ja yksi arvostetuimmista brändeistä. Ravintolalle myönnetty Joutsenmerkki on osoitus ympäristön kannalta hyvin hoidetusta palveluprosessista. Antellilla on ainoana Suomessa kolme henkilöstöravintolaa, joille on myönnetty Joutsenmerkki. Joutsenmerkitty ravintola ottaa ympäristön kokonaisvaltaisesti huomioon ja täyttää Joutsenmerkin tiukat vaatimukset.

Henkilökuntamme tekee monipuolista työtä ravintolan ympäristökuormituksen vähentämiseksi. Ravintolamme noudattaa raaka-aineiden hankintaa ja käyttöä koskevia ympäristövaatimuksia. Joutsenmerkitty ravintola käyttää runsaasti luomua, vastuullisia kaloja ja tuntee aina pääraaka-aineidensa alkuperän. Lisäksi Joutsenmerkityssä ravintolassa on aina tarjolla kasvisruokaa.

Joutsenmerkki edellyttää, että ravintola vähentää energian- ja vedenkulutusta, jätemääriä sekä kemiallisten tuotteiden käyttöä. Pääosa käytettävistä tuotteista on ympäristömerkittyjä ja hävikkiasioihin kiinnitetään paljon huomiota.

Ruokalajien hiilijalanjälkitiedot

Pystymme näyttämään kaikkien lounasruokien CO2-tiedot asiakkaillemme

Lue lisää

Työyhteisövastuu

Toimintamme perusta on henkilöstön työhyvinvointi, työkyky ja turvallisuus, joita ohjaavat hyvä johtaminen ja esimiestyö.

Työyhteisövastuu

Taloudellinen ja yhteiskuntavastuu

Olemme taloudellisesti luotettava kumppani, joka pitää kiinni sitoumuksistaan. Toimintatapamme ovat eettisiä ja läpinäkyviä

Taloudellinen ja yhteiskuntavastuu