Saavutettavuustyökalut

Terveelliset edustus- ja palaveritarjoilut

Julkaistu 20.9.2016

Image for Terveelliset edustus- ja palaveritarjoilut

Edustus- ja palaveritarjoilut muodostavat lounaan lisäksi merkittävän osan henkilöstöravintolan palvelutarjonnasta. Viimeisimmillä trendeillä on vaikutusta myös näiden sisältöön. Palaveritarjoilut eivät muodostu enää pelkästä kahvista ja pullasta. Viime aikoina erityisesti terveellisyys ja ravintoainerikkaus ovat nostaneet päätään juoma- ja ruokavalinnoissa.

Terveellisten tarjoilujen etuna on erityisesti se, että työntekijöiden olo pysyy energisenä ja pirteänä, eikä verensokeri heittele pitkin päivää. Tällä on positiivinen vaikutus työtehoon ja siten tuottavuutta. Monissa organisaatioissa pyritäänkin parantamaan henkilöstön hyvinvointia tarjoamalla entistä enemmän terveellisiä vaihtoehtoja perinteisten palaveritarjoilujen sijaan.

Tässä artikkelissa käsittelemme, miten palaverien ja edustustilaisuuksien tarjoilut ovat muuttuneet viime vuosina ja miten terveellisyys huomioidaan niissä.

Ei enää pelkkää pullaa

Viime vuosina perinteisen kahvipullan suosio on laskenut. Terveellisten tuotteiden, kuten marjojen, hedelmien ja kasvisten kysyntä kasvanut, sitä mukaa kun ruoan vaikutus hyvinvointiin ymmärretään entistä paremmin. Kokouswienerit ja -pullat korvataankin monesti terveellisemmillä vaihtoehdoilla, kuten erilaisilla mehuilla, smoothieilla ja hedelmillä. Pieniä makeita, kuten macaroneja voidaan lisätä tarjoiluihin, jotta suut saadaan makeaksi. Myös limonadit ovat korvautuneet erilaisilla maku- ja kivennäisvesillä.

Aamukokoukset voidaan myös aloittaa terveellisesti nauttimalla ravitseva aamupala kokoustiloissa. Näin saadaan startti hyvään työpäivään ja tehokkaaseen palaveriin. Ajatus luistaa ja uusia ideoita syntyy, kun olo ei ole väsynyt tuhdin lounaan jäljiltä tai toisaalta kun kurnivaa vatsaa ei tarvitse täyttää pelkällä kahvilla ja sokerihötöllä.

Vastuullisuus ja ympäristön huomiointi

Nykypäivän asiakkaat osaavat vaatia terveellisten edustus- ja palaveritarjoilujen lisäksi myös vastuullisuutta erityisesti ruoan ympäristövaikutusten suhteen. Esimerkiksi hiilijalanjälki on monelle tärkeä asia, jota voidaan pienentää välttämällä muun muassa punaisen lihan, katkarapujen ja riisin käyttöä.

Lisäksi hävikkiä on mahdollista vähentää miettimällä tarjoilujen esillelaittoa. Laittamalla esille aluksi vain osan tarjoiluista ja täydentämällä niitä tarvittaessa, voidaan vaikuttaa hävikin määrään huomattavasti. Syömäkelpoista ruokaa ei tietenkään tule heittää pois. Kaikki ylimääräiseksi jäänyt ruoka pyritään hyödyntämään esimerkiksi seuraavan päivän lounaalla tai asiakas voi ottaa kotiin vietäväksi ylijääneet tarjoilut.

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin panostaminen

Monissa organisaatioissa panostetaan henkilöstön hyvinvointiin esimerkiksi tukemalla rahallisesti henkilöstön liikuntaharrastuksia ja työstä palautumista. Myös hyötyliikuntaan sekä työmatkapyöräilyyn ja -kävelyyn kannustetaan. Siksi onkin tärkeää, että terveellisten elämäntapojen tukeminen jatkuu myös henkilöstöravintolassa, jonka lounas ja palaveri- ja edustustarjoilut mukailevat yrityksessä vallitsevia käytäntöjä. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että liikunnan lisäksi myös ravinnosta tulee hyvä olo.

Haluatko lisätietoja?

Lataa maksuton oppaamme Työhyvinvoinnin ABC tai kuuntele webinaaritallenteemme Työhyvinvoinnin kehittämisen resepti saadaksesi lisätietoja työhyvinvoinnin johtamisesta ja kehittämisestä omassa organisaatiossasi.