Saavutettavuustyökalut

Siivet – Johtaminen Antellilla

Julkaistu 30.11.2016

”Johtaminen on palvelutehtävä ja se pitää hoksata. Jos ihmiset pikemminkin syövät toistensa luovuutta kuin ruokkivat sitä, on johtajan tehtävä muutoksia, vaikka se ei aina ole helppoa.”

Nämä viisaat sanat on lausunut Helsingin kaupunginteatterin johtaja Asko Sarkola ja tähän ajatukseen kiteytyy myös Antellin johtamiskulttuurin ydin.

Esimiestyön tärkeyttä ei sovi unohtaa

Esimiestyöllä on suuri vaikutus paitsi työntekijän tehokkuuteen ja ammatilliseen kehittymiseen, mutta myös hänen arkeensa ja hyvinvointiinsa. Jokaisella meistä on luontainen halu oppia uutta ja ymmärtää ympärillämme tapahtuvia asioita. Onnistumiset luovat iloa ja hyvinvointia ympärillemme, mikä parhaimmassa tapauksessa näkyy positiivisesti myös yrityksen tuloksessa. Toisaalta myös epäonnistumiset kasvattavat ja niiltä ei voi täysin välttyä.

Esimiehen tehtävänä onkin paitsi ruokkia luovuutta ja kannustaa, mutta myös mahdollistaa työntekijöiden kehittyminen eikä jäädä murehtimaan epäonnistumisia tai muita menneisyydessä tapahtuneita virheitä.

Esimiehen tehtävänä on kasvattaa alaistensa siipiä

Me Antellilla puhumme usein, että esimiehen tehtävänä on kasvattaa alaistensa siipiä. Esimiehen tulee olla kannustava ja auttaa työntekijää lentämään, vaikka hän kaatuisikin joskus nokalleen tai pyrstö edellä maahan.

Työntekijän luottamus tukiverkostoon eli tässä tapauksessa työyhteisöönsä ja esimieheensä auttaa kehittymään ja hyppäämään tuntemattomaan eli todella kokeilemaan omia siipiään. Omien siipien kestävyyttä ei kuitenkaan tarvitse harjoitella yksin, vaan esimiehen tehtävä on lentää vierellä ja ottaa koppi ennen pyrstölleen tuloa.

Myös esimiehen siivet voivat kasvaa

Siipien kasvattaminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys ja se vaatii hyvää johtamisotetta myös esimieheltä. Esimiehen tulee olla valmis antamaan tilaa ja tarvittaessa jopa luopua omastaan keskittyäkseen isompaan kuvaan. Erityisesti haasteelliset pulmatilanteet kasvattavat myös esimiesten omia siipiä ja auttavat heitä lentämään jatkossa jopa todella haastavassa kelissä. Esimiestyössä ei koskaan voi olla valmis – siipien kasvatus ei lopu koskaan.

Haluatko lisätietoja?

Järjestimme esimiestyötä ja johtamista käsittelevän webinaarin torstaina 17.11.2016.