Saavutettavuustyökalut

Kaamoskauden hyvinvoinnin kulmakivet – näin pidät mielen virkeänä

Julkaistu 9.11.2017

Image for Kaamoskauden hyvinvoinnin kulmakivet – näin pidät mielen virkeänä

Syys- ja talvikuukaudet haastavat pohtimaan työhyvinvointia ja työssä jaksamista uudelleen. Päivien lyhentyessä moni esimerkiksi potee toisinaan selittämätöntä makeanhimoa, kokee tarvitsevansa normaalia enemmän unta tai virkistäviä juomia työpäivän aikana. Vaikka työhön olisi muuten tyytyväinen, voivat talvikuukausien työpäivät tuntua tahmeilta. Jos olo on jatkuvasti sumuinen tai tokkurainen, on aika ottaa hetki omaan hyvinvointiin panostamiseen. Millaisia valintoja työpäivän aikana voisi tehdä olon helpottamiseksi?

Ehkäise väsymys

Ensimmäiseksi tarkastelun alle voi ottaa nukkumistottumukset – nukunko hyvin ja riittävästi? Väsyneenä yksinkertaisetkin työtehtävät saattavat tuntua hankalilta, ja keskittyminen palaverissa vaatii lisäponnisteluja. Pienet työhön liittyvät haasteet saattavat ahdistaa, vaikka normaalisti ne ottaisi vastaan kunnianhimoisesti. Harva ennättää nukkumaan joka yö suositeltua kahdeksaa tuntia, joten huomio kannattaa kiinnittää siihen, mitä työpäivän aikana voisi tehdä tulevan yön unen laadun parantamiseksi.

Harva tulee ajatelleeksi, kuinka iso vaikutus muutamalla vesilasilla on työpäivän aikaiseen väsymykseen. Nestehukka työpäivän aikana aiheuttaa väsymystä, turvotusta ja levottomuutta. Vesilasi jää monelta helposti juomatta, mutta jos työpaikalla on saatavilla esimerkiksi sitruunavettä tai muita kylmiä virvokkeita, tapahtuu nesteytys kuin itsestään. Myös kahvin juominen työpäivän aikana voi häiritä rauhallista unta. Kahvin sijaan lämpimäksi juomaksi voi valita vaikkapa antioksidanttirikkaan vihreän teen.

Raskas työ, kevyet välipalat

Ravinto on yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin kulmakivistä, mutta erityisen tärkeää terveellinen ja ravitseva ruoka on talviaikaan. Lounaan jälkeinen väsymys on monelle tuttu tunne. Suosimalla esimerkiksi lehtivihreää, hyviä rasvoja, proteiineja ja täysjyvätuotteita jaksat paremmin ja vältät iltapäivän väsymyksen. Mikäli lounaspöydässä on tarjolla kevyitä vaihtoehtoja, on parempien valintojen tekeminen helppoa väsyneenäkin.
Jos jokapäiväinen lounas on aina omien eväiden varassa, jää se helposti väliin tai korvautuu epäterveellisillä eineksillä. Lounas on tärkeä tauko työpäivän lomassa. Joustava lounasaika mahdollistaa yhteisen ruokailuhetken työkavereiden kanssa, virkistäen myös mieltä.

Säännöllinen syöminen on hyväksi elimistölle, joten välipalat ovat oiva keino pitää yllä vireystilaa. Vaikka sokeriset välipalat saattavat houkutella, alentavat väsyneen energiatasoja. Jos haluat napostella jotain, suosi hampaille ystävällisiä hedelmiä tai pähkinöitä. Teet palveluksen omalle hyvinvoinnillesi.

Piristävät hetket rytmittävät kaamosarkea

Pienet, virkistävät hetket työpäivän keskellä ovat merkittävä osa työhyvinvoinnin rakentumista. Syys- ja talvikuukausina kannattaa pysyä aktiivisena ja rytmittää arkeen kivoja hetkiä. Vaikka meillä on tapana vähentää ulkona liikkumista talviaikaan, ei sisälle eristäytyminen ole hyvä idea.

Yhteinen kävelylenkki työkavereiden kanssa tai vaikkapa kahdenkeskinen neuvottelu kävellen ei ole ollenkaan hullu idea kaamosaikaan. Kun päivänvaloa on saatavilla vain vähän, kannattaa mahdollisuuksien mukaan tuulettaa päätä kesken työpäivän. Pieni ympäristönvaihdos toimistosta esimerkiksi yhteiseen lounaspaikkaan voi olla tärkeä piristys keskellä rutiininomaista päivää.

Kaamosajan keskellä omia arkipäivän tottumuksia kannattaa siis tarkastella ja jopa arvioida uudelleen. Mikä estää rytmittämästä kaamosarkea jopa uudelleen, hyvinvoinnin ehdoilla. Jos aamut tuntuvat pimeän aikaan hankalilta, ehkäpä työpäivän voisikin aloittaa oman työpisteen sijaan vaikkapa etänä kotoa tai henkilöstöravintolan kahvilassa hyvän aamiaisen kanssa?