Saavutettavuustyökalut

Työ ei syrji: ”Osaaminen ja asenne ikää tärkeämpiä asioita”

Julkaistu 24.8.2018

Image for Työ ei syrji: ”Osaaminen ja asenne ikää tärkeämpiä asioita”

Antell on mukana valtakunnallisessa Työ ei syrji -kampanjassa, tasa-arvoisen työelämän puolesta ja syrjintää vastaan. Toivomme, että kampanja auttaa jokaista pohtimaan omia asenteitaan. Viestimme on, että itse työ ei syrji ketään. Asenteet eivät saisi tulla työn ja tekijän väliin. Emme Antellilla hyväksy minkäänlaista syrjintää.

Kysyimme kahdelta Antellin ravintolatyöntekijältä, miten lähes 40 vuoden ikäero vaikuttaa heidän yhteistyöhönsä.

Sara Salo, 20, on työskennellyt Antellilla vuoden verran kassatarjoilijana. Työpaikka on Saran ensimmäinen.

”Hakeuduin Antellille, koska koen alan kiinnostavana ja työtehtävät monipuolisina”, Sara selittää.

Petri Ukkonen, 58, puolestaan on jo ravintola-alan konkari. Antellilla hän on työskennellyt kolme vuotta, mutta ravintola-alalla peräti 37 vuotta. Alalle Petri päätyi sattumalta ylioppilaskirjoitusten ja armeijan jälkeen. Pian hän huomasi, että ala on juuri hänelle sopiva.

”Vuodesta 1981 asti olen näitä hommia tehnyt, joten hetki tässä on vierähtänyt”, Petri naurahtaa.

Sara ja Petri työskentelevät Helsingissä, yhdessä Suomen suurimmista lounasravintoloista. Molemmat arvostavat työpaikkansa hyvää työilmapiiriä ja kivoja työkavereita.

”Työskentelemme isossa ravintolamaailmassa, jossa työpäivät vaihtelevat ja muutoksia tulee usein. Tästä huolimatta emme jätä ketään pulaan, vaan työkaveria autetaan aina”, Petri kuvailee.

”Ja aina uskaltaa sanoa oman mielipiteensä”, Sara jatkaa.

Vaikka Saralla ja Petrillä on ikäeroa lähes 40 vuotta, on yhteistyö sujunut heidän mukaansa hyvin. Petri kokee, että isossa työyhteisössä osaaminen ja asenne ovat ikää tärkeämpiä asioista. Kaikki saavat hänen mukaansa tasapuolista kohtelua ja ennen kaikkea arvostusta.

”Nuorempien kollegoiden kanssa pysyn ajan hermolla ja opin heiltä uutta, kuten he myös minulta ja muilta toimipisteemme työntekijöiltä”.

Sara ei myöskään pidä ikää merkityksellisenä yhteistyön kannalta, vaikka välillä ajatusmaailmat olisivatkin erilaisia. Samalla aaltopituudella kuitenkin mennään.

”Isossa työyhteisössä on hyvä ottaa huomioon erilaiset persoonat ja suvaita työtoverit omana itsenään. Olemme kaikki kuitenkin tasa-arvoisia!”, Sara neuvoo. Sara kertoo, että Petri on hyvä työkaveri monestakin syystä; hän on positiivinen, mukava ja hänen kanssaan on helppo tehdä yhteistyötä.

”Petri saa muut työkaverit aina hyvälle tuulelle”.

Petri kehottaa nuorempia kollegoita tulemaan rohkeasti kysymään, jos joku asia mietityttää. Kokeneempia kollegoita hän neuvoo muistamaan, että jokainen meistä on joskus ollut vasta-alkaja.

”Ammatillisesti kokeneempana koen, että nuorempia tulisi tukea ja ohjata työuransa alussa”.

Petri kehuu toimipisteen junioria vuolaasti. ”Olen tehnyt Saran kanssa yhteisiä vuoroja ja pistänyt merkille, kuinka oma-aloitteinen, positiivinen ja ahkera moniosaaja Sara on. Hän tarttuu tuumasta toimeen ja hoitaa tehtävän kuin tehtävän ripeästi.”

#antell #eisyrji