Saavutettavuustyökalut

Antellilainen kertoo: Maija, kahvilapäällikkö

Julkaistu 31.7.2020

Image for Antellilainen kertoo: Maija, kahvilapäällikkö

Kahvilapäällikkö Maija Männikkö

Maija kuvaa itseään ”ravintola-alalle eksyjäksi”, jonka asiakaspalvelu-ura on vienyt 15-vuotiaasta jäätelökioskin myyjästä oululaisten Antell Pihan ja Antell Puistonkulman päälliköksi. Tänä päivänä Maijan työnkuva on varsin monipuolinen, ja se työssä hänen mukaansa viehättääkin. Juuri ennen haastattelua kahvilapäällikkö oli päällään tiskialtaan viemärissä selvittämässä tukosta, toisessa ääripäässä puolestaan ovat ravintoloiden hallinnolliset tehtävät ja asiakaspalvelutyö.

Antell Piha ja Antell Puistonkulma sulkivat ovensa monen muun kahvilan ja ravintolan tavoin maaliskuussa 2020. Uudelleenavaukseen ei pystytty valmistautumaan Maijan mukaan oikein mitenkään, sillä määräys toimipaikkojen sulkemiseen tuli hyvin yllättäen. Ennakkotapauksia menneen kevään kaltaiseen tilanteeseen ei ole, ja menettelytapoja jouduttiin rakentamaan sitä mukaa, kun ohjeistuksia tuli.

Pää kylmänä avaukseen

Antell Piha avattiin uudelleen 4.6. torstaina. Aloitukseen tultiin varsin sähäkästi, sillä vielä saman viikon maanantaina olivat Maija ja kokki Jussi kesälomalla. Maija kuvaa aloitusta napakasti: ”Valmisteluille oli aikaa tiistai ja keskiviikko. Ensin teimme plänit siitä, mitä tehdään, selvitimme tilanteen ja kävimme läpi varastot. Keskiviikkona valmistelimme tuotteet ja tilan, ja avasimme putiikin torstaina.”

Alussa tarjonta pidettiin mahdollisimman yksinkertaisena, eivätkä Pihan suositut a la carte -annokset kuten burgerit ja salaatit olleet saatavilla asiakkaille. Samoin kahvilatuotteiden valikoima oli niukka. ”Lounaskattaus on kesän ajan tosi yksinkertainen, tarjolla on vain keitto ja yksi lämmin vaihtoehto. Teimme heti ensimmäisenä päivänä raaka-ainetilaukset, joten aloimme saamaan jo avausviikolla lisää tarvikkeita keittiöön. Onneksi perheellä on tila-auto! Muutaman kerran piti nopeasti pyörähtää tukussa ja tupata auto täyteen kaikkea mahdollista!”, Maija nauraa.

”Olimme varautuneet siihen, että asiakasmäärät ovat heti avauksen jälkeen pieniä, joten pyöritimme toimintaa aluksi kahdestaan. Työntekijöitä on lisätty heti kun mahdollista, mutta meidän on pakko tasapainoilla kannattavuuden ja toimivuuden välillä niin, ettei asiakasturvallisuus kuitenkaan vaarannu. Onneksi vuoropäällikkömme Jussi on ihan huippu, joka hoitaa keittiön suvereenisti. Muutenkin iso kiitos kuuluu koko henkilökunnalle. Kaikki ovat ymmärtäneet tilanteen erityislaatuisuuden, ja joustoa on löytynyt todella kiitettävästi. Kasassa on kaiken kaikkiaan timanttinen jengi!” tuumaa Maija.

Kun ravintoloiden toimintaa vapautettiin kesäkuun lopulla, päästiin Pihassakin laajentamaan valikoimaa ja aukioloaikoja sekä kutsumaan lisää työntekijöitä töihin. Tällä hetkellä toiminta on suunnilleen normaalitasolla, ja Antell Puistonkulmakin päästään avaamaan 17.8.2020.

 Kahvila-Ravintola Antell Piha tiski  

Maalaisjärkeä ja sydäntä peliin

Ravintola-alalle on saatu paljon ohjeistuksia, joita tulee noudattaa huolella. Jokaisen ravintolan täytyy itse soveltaa ohjeet käytäntöön ja parhaiten omaan toimipaikkaansa sopiviksi. ”Jonkin verran toimintamallien jalkautuksessa mietittiin, miten tämä toteutetaan tai tuo toimii. Käytännön myötä ollaan sitten hiottu omaakin tekemistä järkevään suuntaan.”

Kaikesta huolimatta ei Maija koe koronakevään jälkeistä aikaa erityisen kuormittavana. ”Tultiin kyllä niin uuteen ja erilaiseen tilanteeseen, että jänskätti vähän tulla töihin. Olemme luonnollisesti huolella käyneet läpi ohjeistukset ja kouluttautuneet turvallisuuteen liittyen, mutta loppujen lopuksi minusta kyse ei ole mistään pyörän uudelleen keksimisestä. Nämä eivät ole kuitenkaan ravintola-alan ammattilaisille uusia asioita, ja maalaisjärjellä selviää pitkälle. Jo ennen koronaa on ollut arkipäivää se, että pidetään huoli hygieniasta, elintarvikkeiden järkevästä käsittelystä ja pintojen siisteydestä. Ehkä näihin asioihin kuitenkin kiinnitetään tarkempaa huomiota, ja esim. noutopöydän välineitä vaihdetaan ja kahvoja desinfioidaan aiempaa useammin.”

Kahvila-Ravintola Antell Piha patio käsihygienia

Lisää Pihan kuulumisia löydät täältä: Antell Pihan kotisivu