Saavutettavuustyökalut

“Tällä alalla voin tehdä itseäni eniten kiinnostavia juttuja!”

Julkaistu 25.10.2021

Image for “Tällä alalla voin tehdä itseäni eniten kiinnostavia juttuja!”

Vuoropäällikkö Jussi on työskennellyt Antellilla vuodesta 2015 saakka. Hyväntuulinen ja työkavereidensa mukaan ihana kollega kertoo itse tällä hetkellä työtään olevan “huonojen vitsien kertominen, työpaikan DJ / vuoropäällikkö / kokki ja raaka-aineiden tilaajana toimiminen”. 

Jussi on kouluttautunut alun perin ravintolakokiksi ja hän aloitteli työuransa Kuopiossa. “Ensimmäinen harjoittelupaikka opetti periaatteessa kaiken. Siinä näki kolmannen vuoden opiskelija, ettei koulussa oltukaan opittu kauheasti mitään.” Työharjoittelussa arvokasta oppia oli myös rohkeus olla vuorovaikutuksessa työkavereiden kanssa. “Silloinen keittiömestari puhumalla puhui minun ujouden pois, sen jälkeen olen aina pystynyt menemään töihin minne vain ja heittämään läppää ja juttelemaan niitä näitä.”

Työ tekijäänsä opettaa

Työura Antellilla alkoi Siilinjärvellä, tiskarina kesätöissä, josta seurasi kiireapulaisen töitä opiskelujen ohessa. Samasta ravintolasta löytyikin lopulta opintoihin kuuluvan työssäoppimisjakson paikka. Harjoittelu meni niin hyvin, että Jussi palkattiin opintojen päätteeksi vakituiseksi ravintola-apulaiseksi.

Ravintola-apulaisena työnkuvaan kuuluivat kassatyöskentely, tiskaus, ruoan annostelu sekä salaattipöydän ja vitriinien täyttö. Asiakkaita kävi 200-300 päivässä, joten nopeatempoinen työ tuli nopeasti tutuksi. Ravintola-apulaisesta Jussi eteni vielä kokiksi ennen varusmiespalvelukseen siirtymistä, ja tämän jälkeen matka jatkui Jyväskylään, toiseen Antell-ravintolaan.

Ouluun Jussi tuli ensin kokiksi, edeten melko nopeasti vuoropäälliköksi. Hän työskentelee edelleen ravintolan keittiössä, mutta huolehtii myös ravintolapäällikön tukena lounaslistojen suunnittelusta, raaka-ainehankinnoista ja muista hallinnollisista tehtävistä.

Työkaverit ja vaihtelu pitävät alalla

“Tässä työssä minua kiinnostaa ehkä eniten se, että työnteko voi opettaa minulle joka päivä jotain uutta. Koskaan ei ole kahta samanlaista työpäivää!” Jussi naurahtaa ja jatkaa “Asiakkaillehan tätä tehdään, he kyllä motivoivat tekemään tätä työtä. Asiakaspalautteet motivoivat aina tekemään hyvää ja maukasta ruokaa. Joskus siitä ei tarvitse erikseen mainita, hymy ja kiitos riittävät, mutta aina on mahtavaa kuulla asiakkailta, että ruoka on ollut maukasta!”

Myös työkaverit ovat tärkeitä. “Meillä aina haastetaan hyvällä tavalla ja ideoidaan jos joku menee mehtään. Sitten myös uskalletaan sanoa, että tuo on huono idea ne kaikki ei välttämättä ole hyviä 😂 Nauretaan, kehutaan ja kiitetään — se on todella tärkeää!”

Ravintola-alaa pohtiville Jussilla on tärkeä viesti: “Omaa työuraansa pohtiville sanoisin, että tehkää just sitä mikä teitä kiinnostaa! Meidän alallamme esim. kasvisruoista kiinnostuneille on varmasti kysyntää, ja lihapatoja rakastavillekin töitä riittää aina. Vaihtoehtoja on paljon, tiskarista-vitriinituotteidentekijäksi-lounaskokiksi-asiakaspalvelijaksi-ackokiksi-vuoropäälliköksi — näissä hommissa voit olla just sitä mitä haluat yhden työvuoron aikanakin!”

Työ vaatii myös sinnikkyyttä, sillä kiireen keskellä täytyy uskaltaa myös tarttua toimeen ja opetella asioita itsenäisesti. “Töistä pitää uskaltaa ottaa koppi. Jos kollega ei ehdi opettaa niin se työ opettaa kyllä!”