Saavutettavuustyökalut

Etänä vai läsnä?

Julkaistu 23.8.2022

Image for Etänä vai läsnä?

Teenkö huomisen etänä vai menenkö toimistolle töihin?

Työnantajat yrittävät kovasti houkutella työntekijöitään takaisin toimistolle pandemiarajoitusten lakattua. Merkittävä osa etätyötä tehneistä työntekijöistä ei kuitenkaan halua palata täysiaikaiseen lähityöhön. Työyhteisöt ovatkin lähteneet rakentamaan hybridityön käytänteitä.

Henkilökohtaisesti koen lähityön itselleni sopivammaksi kuin etätyön. Haluan kohdata antellilaisia ja asiakkaita kasvokkain. Koen läsnäolopalaverit rakentavammiksi kuin Teams-palaverit. Toisaalta minunkin työviikkoni sisältää etätyötä, niin kuin monien asiantuntijatyötä tekevien antellilaistenkin.

Olen pohtinut perusteluja, miksi arvostan lähityötä. Mitä sinä ajattelet näistä?

Roolini: yksinpuurtaja vai muiden auttaja?

Mikäli roolini on tehdä itsenäistä asiantuntijatyötä eivätkä muut juurikaan hyödy keskusteluista minun kanssani, niin etätyö on todennäköisesti oikein hyvä vaihtoehto. Jos taas minun ammattitaidostani on selkeää hyötyä muille, on työyhteisön etu, että olen toimistolla henkilökohtaisesti tavoitettavissa. Erityisesti työtehtävät, joissa rakennetaan toisten ideoiden päälle ja jossa nimenomaan ryhmä on yksilöitään vahvempi, vaatii mielestäni läsnäoloa.

Näyttää siltä, että uuden rakentaminen onnistuu parhaiten, kun tiimin jäsenet luottavat toisiinsa. Tätä varten olisi viisasta olla yhdessä usein, vähintään parina päivänä viikossa. Jos oma työ liittyy kahden eri tiimin kanssa työskentelyyn ja nämä tiimit ovat eri päivinä paikalla, niin sitten minun varmaan pitää olla paikalla neljänä päivänä. Tämän vuoksi johtajat palasivat ensimmäisinä toimistoille – etenkin ihmisten johtajat.

Miten toimii Teams-perehdytys?

Uusien työntekijöiden perehdytys täytyi siirtää verkkoon. Itseopiskelua ja perehdytyspalavereja Teamsissä. Perehdyttäjät ovat tavoitettavissa mahdollisimman paljon, heiltä voi kysyä milloin vain ja nämä kokeneet ammattilaiset jakavat omaa osaamistaan ja hiljaista tietoa uusille kollegoille. Toimii netin välitykselläkin. Itse kuitenkin koen, että jotain tärkeää jää väliin.

Lähityöskentelyssä monet kysymykset esitetään uudelle työkaveriporukalle lounas- ja kahvitauoilla. Vastauksen kuulee useampi henkilö ja asiasta syntyy keskustelua, ehkä jopa uusi näkökulma tai ratkaisu. Teams-perehdytyksissä paikalla on vain kahdet aivot eikä hiljainen tieto laajene muille. Pidemmän päälle ne ihmiset, jotka eivät kuule muiden kysymyksiä ja vastauksia niihin, jäävät ammattitaidossa jälkeen. Ja ne yritykset, joissa hiljainen tieto etenee hitaammin, häviävät ennemmin tai myöhemmin kilpailussa.

Haluanko kuulua heimoon?

Ihminen on laumaeläin. Kuulumme hyvin sujuvasti moneenkin heimoon: perheeseen, sukuun ja harrastusporukkaan. Puemme kannattamamme jääkiekkojoukkueen paidan päälle ja kannustamme omaa joukkuettamme voittoon. Myös työpaikka on heimo, jossa saamme arvostusta ja voimme toisaalta jakaa osaamistamme muille heimon jäsenille. Heimoon kuuluminen on meille terveellistä. Mutta mitä kauemmin olemme poissa näkyvistä, sitä helpommin jäämme sivuraiteelle, jopa unohdumme.

Jo kivikautinen tapa rakentaa heimoa toimii tänäkin päivänä: silloin kokoonnuttiin nuotion äärelle ja jaettiin ruoka. Ruokailun merkitys yhteisön rakentajana ei ole muuttunut mihinkään – paikka on vain vaihtunut nuotion äärestä henkilöstöravintolan notkuvan salaattipöydän ääreen.

Miten käy urakehityksen, jos olen pelkkä kuva näytöllä?

Kun autan muita, jaan tietoani ja luon hyvää fiilistä työyhteisöön, saan todennäköisesti itsekin apua ja neuvoja aina tarvittaessa. Yhteistyö on avain onnistumiseen. Ja onnistumiset ovat edellytys etenemiselle uralla. Eikä urakehitystä haittaa sekään, että on työyhteisölle ja esimiehille enemmän kuin kuva Teamsin ruudulla.

Etätyö sopii useimmille

Kaikesta edellä olevasta huolimatta monet meistä tekevät osittain etätyötä. Jos keskittymistä vaativa kokonaisuus vaatii häiriövapaata aikaa, niin etäpäivä on työnantajan kannalta tuottavin ratkaisu. Onko näitä päiviä yksi vai kolme viikossa riippuu tehtävästä ja oman läsnäolon tärkeydestä muille.

Toinen kysymys on, missä ympäristössä minä olen tuottavimmillani. Jos tekisin joka maanantai työpäiväni mökillä ja antaisin itselleni tilaa pohtia ja suunnitella suuria, niin olisinko koko vuoden luovempi ja tuottavampi?

Etsitään yhdessä tasapaino oman työn tuottavuuden ja työkavereiden auttamisen välillä. Rakennetaan hyvää työyhteisöä, jossa on selkeät pelisäännöt etä- ja lähityölle.

Tomi Lantto
Antell
toimitusjohtaja ja perheyrittäjä