Saavutettavuustyökalut

Antell ja If pilotoivat tekoälyn laatimaa ilmastoystävällistä lounaslistaa Turussa

Julkaistu 15.2.2023

Image for Antell ja If pilotoivat tekoälyn laatimaa ilmastoystävällistä lounaslistaa Turussa

Antell ja If pilotoivat tekoälyn laatimaa ilmastoystävällistä lounaslistaa Turussa
Ruokailijat voivat nyt ensimmäistä kertaa valita tekoälyn suunnitteleman ilmastoystävällisen lounasvaihtoehdon

Henkilöstöravintolayritys Antell on aloittanut ilmastoystävällisen lounaan pilotoinnin yhteistyössä vakuutusyhtiö Ifin kanssa Turussa sijaitsevassa Antell Aino -ravintolassa. Kokeilun tarkoituksena on muun muassa kerätä ruokailijoiden kokemuksia Antellin innovatiivisen tekoälysovellus ATSOn suunnittelemista ilmastoystävällisistä ruokalistoista sekä seurata ilmastoystävällisen ruoan menekkiä. Kokemuksia käytetään Antellin ilmastoystävällisen lounaskonseptin ja ATSO-tekoälysovelluksen kehittämiseen.

Tämän vuoden tammikuun alussa alkanut kokeilujakso kestää yhteensä kahdeksan viikkoa. Ilmastoystävälliset eli hiilijalanjäljeltään pienet lounasvaihtoehdot on suunniteltu ensimmäisen neljän viikon ajaksi etukäteen, ja toiset neljä viikkoa suunnitellaan datan ja palautteen pohjalta. Pilotin ajurina on Antellin halu kantaa vastuunsa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja kannustaa samalla ruokailijoita entistä terveellisempiin ja vastuullisempiin valintoihin.

Tekoälyn suunnittelemien ruokalistojen takana valtava määrä dataa ja kokemusta

Ravintolaruoan tapauksessa hiilidioksidipäästöjä syntyy niin alkutuotannossa, kuljetuksessa, käsittelyssä kuin tarjoiluvaiheessa. Antellilla ruoka on ilmastoystävällistä, kun sen hiilijalanjälki on korkeintaan 0,25 CO2e kg sataa grammaa kohti. ATSO hyödyntää Antellin raaka-ainetietokannan hiilijalanjälkiarvoja ja suunnittelee jokaiselle päivälle yhden ilmastoystävällisen aterian muun lounastarjonnan rinnalle. Menekinseurannan avulla voidaan sekä laskea lounasruoan keskimääräinen hiilijalanjälki jokaiselle päivälle että seurata ilmastoystävällisen vaihtoehdon menekkiä muihin ruokalajeihin verrattuna.

Reseptiikkamme sisältää jokaisen ruoan hiilijalanjälkitiedot, jotka otamme nyt uudella tavalla käyttöön. Pilotoinnin avulla haluamme selvittää, miten ilmastoystävällinen lounas otetaan vastaan. Tulosten perusteella kehitämme tekoälyämme entisestään, minkä ansiosta pystymme pienentämään myös hävikkiä ja yllättämään asiakkaamme yhä vaihtelevammilla ja vastuullisemmilla ruokalistoilla”, kertoo Antellin tuotekehityksen Team lead Pauliina Lahtivuori.

Antellin ATSO-tekoälysovellusta pilotoitiin vuoden 2022 aikana 26:ssa Antell-ravintolassa, ja silloin dataoptimoinnissa keskityttiin ruokalistojen ravintolakohtaiseen vaihtelevuuteen ja hävikin vähentämiseen. Myös tätä dataa hyödynnetään If-pilotin ruokalistojen suunnittelussa.

Tekoäly tarjoaa vegaanista härkispizzaa ja silakkalaatikkoa

Ilmastoystävälliset vaihtoehdot on merkitty selkeästi linjastossa, ja lisäksi ruokalajin CO2-arvo on ilmoitettu. Ilmastoystävällinen lounasvaihtoehto voi olla esimerkiksi pinaattikeittoa, vegaanista härkispizzaa tai silakkalaatikkoa, mutta mukaan mahtuu myös kasvis-porsaanlihawokkia.

Kokeilujakson aikana ruokailijoilta kerätään palautetta. Tieto siitä, kuinka suuri osuus ruokailijoista on valinnut ilmastoystävällisen pääruokavaihtoehdon, on näkyvillä ravintolasalissa. Ruokailijat voivat myös tarkistaa päivittäin oman lautasannoksensa hiilijalanjäljen Antell-mobiilisovelluksen Syö fiksusti -osiosta. Pilotin ensimmäisen puoliskon aikana ilmastoystävällisen aterian valinneiden ruokailijoiden määrä on kasvanut päivittäin.

Kokeilun myötä keskustelu ilmastoystävällisyydestä ja omien ruokailuvalintojen tärkeydestä on lisääntynyt. Joutsenmerkityssä ravintolassamme hyvät valinnat näkyvät pitkin vuotta: esimerkiksi maailman sydänpäivänä sydänystävälliset ateriat merkitään tarroilla, ja hävikin pienentämiseen panostetaan vuoden ympäri”, kertoo Ifin Head of Facility Services, Premises Finland Anne Ketola.

Haluamme tarjota asiakkaillemme herkullista ja hyvää tekevää ruokaa. Siksi tällaiset kehitysprojektit ovat meille tärkeitä oppimisen paikkoja. Selvitämme tekoälyn toimivuutta ja konseptin monistettavuutta, ja tavoitteenamme on saada ilmastoystävälliset lounasvaihtoehdot tarjolle yhä useampaan Antellin ravintolaan”, Lahtivuori päättää.

Lisätietoja medialle: Kuvat ja lisämateriaalit medialle

Mari Kähkönen
Kaupallinen johtaja, Antell
020 770 2076
mari.kahkonen(@)antell.fi

Henna Nikkari
Viestinnän asiantuntija, If
010 514 1245
henna.nikkari(@)if.f

Antell
Suomen maukkain lounas- ja henkilöstöravintolayritys Antell tarjoaa herkullisia makunautintoja noin 70:ssä ravintolassa ympäri maan. Tarinamme alkoi Oulussa jo 1880. Osaamisemme ytimessä on monipuolinen, hyvää tekevä ja herkullinen ruoka. Haluamme olla mukana rakentamassa ja tukemassa asiakkaidemme hyvinvointia. Perheyrityksemme palveluksessa työskentelee noin 300 osaavaa ammattilaista. Kehitämme ravintola-alaa hyödyntämällä antellilaisten rautaisen ammattitaidon tukena uusimpia teknologioita, kuten tekoälyä. Lisätietoja: www.antell.fi

If
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. Ifin 7 900 ammattilaista huolehtivat, että 3,9 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin. Lisätietoja: if.fi