Saavutettavuustyökalut

Juhlistamme Itämeripäivää kotimaisella villikalalla

Julkaistu 29.8.2023

Image for Juhlistamme Itämeripäivää kotimaisella villikalalla

Antell viettää Itämeripäivää yhteistyössä Hailian kanssa. Tarjoamme Itämeripäivänä 31.8. joutsenmerkityissä ravintoloissamme Hailian pikkukalasuikaleista valmistettua lounasta: pikkukalapastaa, sitruunaista pikkukala-pastagratiinia tai Itämeri-pizzaa.  

Vastuullisuustyössämme meille Antellilla on tärkeää tunnistaa omat mahdollisuutemme vaikuttaa ympäristön ja ilmaston tilaan. Panostamme joka päivä kotimaisiin ja vastuullisiin raaka-aineisiin ja tarjoamme myös ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, jotta asiakkaat voivat tehdä mahdollisimman kestävän valinnan. Tätä ajatusta noudattelee myös yhteistyössä Hailian kanssa tehty Itämeripäivän ruokalistamme joutsenmerkityissä ravintoloissamme.

Hailia valmistaa Itämeren pikkukaloista uudenaikaisia kalatuotteita, joissa ilmasto- ja ympäristöhyödyt lyövät kättä maittavuuden kanssa. Yrityksen kehittämällä valmistusmenetelmällä nykyisestä kalasaaliista saadaan hyödynnettyä ruoantuotantoon pienimpiäkin kaloja, jotka aiemmin ovat päätyneet toisarvoiseen käyttöön. Fiksua kalaruokaa siis!

Yhteisenä tavoitteena Hailialla ja Antellilla on nostaa kotimaisen kalan arvostusta. Vaikka elämme tuhansien järvien maassa Itämeren rannalla, vain viidennes Suomessa syödystä kalasta on kotimaista! Tämän toivomme paranevan jatkossa yhteisillä valinnoillamme. Me Antellilla otamme Hailian kaltaiset uudet kotimaiset kalatuotteet ilolla vastaan, sillä ne auttavat meitä nostamaan osaltamme kotimaisuusastetta.

Itämeren saaristot ja aavat ulapat ovat kauneutensa puolesta ainutlaatuisia, niiden luonto- ja ympäristöarvoista puhumattakaan. Lähimeremme onkin juhlapäivänsä ansainnut. Juhlan lisäksi Itämeripäivän tarkoitus on muistuttaa, että vesistö vaatii huolenpitoa, sillä sen kunto ei ole järin kehuttava.

Ruokavalinnoilla on merkitystä Itämerijalanjälkeen

Itämerta rasittaa etenkin sinne pääsevät ylimääräiset ravinteet, jotka aiheuttavat rehevöitymistä. Harmillisen usein kesäiset uimiset jäävät uimatta sinilevän vuoksi. Suomen ympäristökeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen tutkijat selvittivät suomalaisten Itämerijalanjälkeä muutama vuosi sitten. Esimerkiksi liikkumiseen ja asumiseen liittyvillä valinnoilla voi pienentää omaa vesistöä kuormittavaa jalanjälkeään tiettyyn pisteeseen asti, mutta suurin merkitys on ruokavalinnoilla.

Luonnonkaloja ja kasviksia reilusti suosivalla ruokavaliolla Itämerijalanjälki jää erinomaisen pieneksi. Parhaassa tapauksessa ruokavalintojen vaikutus voi olla jopa positiivinen, sillä merikalojen pyynti vähentää rehevöitymistä. Esimerkiksi silakkakilon mukana merestä poistuu neljä grammaa fosforia, mikä vastaa noin neljää kiloa levää. Sanotaankin, että villikalojen kalastus on toistaiseksi tehokkain tapa poistaa merestä ylimääräisiä ravinteita ja näin vähentää rehevöitymistä.

Syödään siis Itämerta puhtaammaksi!

Hyvää Itämeripäivää 31.8. kaikille asiakkaillemme, kumppaneillemme ja työntekijöillemme! Rohkaisemme juhlistamaan päivää kotimaista villikalaa syömällä ja mereen tai vaihtoehtoiseen vesistöön pulahtamalla!

www.itämeripäivä.fi