Ilmastoystävällisempiä valintoja lautaselle

Merkitsemme hiilijalanjälkitiedon kaikkiin aterioihimme

Helpotamme ympäristön kannalta parempien valintojen tekemistä. Saat hiilijalanjälkitiedon näkyviin sovelluksessa päivittämällä sen uusimpaan versioon! CO2-tieto on tulossa myös nettisivuston ruokalistoille.

Esimerkkejä eri ruokalajien hiilijalanjäljestä

Jauhelihapihvit

1,58 CO2e kg/100 g

Haukimurekepihvit

0,37 CO2e kg/100 g

Vegaaniset linssipihvit

0,07 CO2e kg/100 g

Mitä hiilijalanjälki tarkoittaa?

Hiilijalanjälki mittaa, paljonko kasvihuonekaasuja esimerkiksi autolla ajaminen tai juuston tuotanto aiheuttaa. Se siis kertoo, paljonko yksilö, tuote tai tekeminen aiheuttavat kasvihuonekaasujen, kuten hiilidioksidin, päästöjä. Nämä päästöt kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Päästöjen määrä ilmoitetaan massana hiilijalanjäljen mittayksikön hiilidioksiekvivalentin CO2e/kg avulla.

Mikä on ruokalajeissa “paljon tai vähän” hiilijalanjälkeä?

Hiilijalanjäljen laskeminen ei ole yksiselitteistä. Ravintolaruoan tapauksessa hiilipäästöjä syntyy niin alkutuotannossa, kuljetuksessa, käsittelyssä kuin tarjoiluvaiheessa. Voidaan kuitenkin todeta yleistasolla, että eläinperäisten tuotteiden (liha, maitotaloustuotteet) hiilijalanjälki on aina suurempi kuin kasviperäisten. Kotimaassa tuotettu naudanliha on puolestaan ilmastoystävällisempi valinta kuin eteläamerikkalainen vastaava tuote.

Ruokalajien vertailu antaa hieman näkökulmaa siihen, millaiset vaikutukset pääraaka-aineen muutoksella on ympäristökuormitukseen (esimerkikssä Antellin omat reseptit):

  • Jauhelihapihvit: 1,58 CO2e kg/100 g
  • Haukimurekepihvit: 0,37 CO2e kg/100 g
  • Vegaaniset linssipihvit 0,07 CO2e kg/100 g

Mihin esittämämme hiilijalanjälkitieto perustuu?

Meillä on käytettävissämme luotettavista datalähteistä kerätty raaka-aineiden hiilidioksidiarvo, jonka myötä pystymme laskemaan käytössämme olevaan reseptiikkaan vertailukelpoisen hiilijalanjälkitiedon. Tietojen todenmukaisuuden ja laskentatavan arvioinnissa meillä on ollut kumppanina ympäristövaikutuksiin erikoistunut asiantuntija.

Miten Antell pienentää hiilijalanjälkeään?

Toimintatavat: Toimintamme tehokkuutta parantavat ympäristön huomioivat toimintatavat esim. sähkön ja veden kulutuksen osalta. Suosimme suomalaisia raaka-aineita aina kun se on mahdollista. Keskitämme ostojamme niin, että raaka-aineiden toimitusten kuljetuksesta syntyvät päästöt pysyvät mahdollisimman pieninä.

Reseptiikka: Huomiomme aina sesongit ja hyödynnämme raaka-aineet perusteellisesti. Minimoimme ruokahävikkiä tarkalla ruokalistasuunnittelulla ja menekinseurantaa kehittämällä. Asiakaskunnan mieltymyksistä riippuen tarjoamme ravintolassa monipuolisesti kasvis- ja/tai vegaanivaihtoehtoja.

Kouluttaminen: Pyrimme auttamaan asiakkaitamme syömään ilmastoystävällisemmin viestimällä ilmastoystävällisistä vaihtoehdoistamme. Kehitämme kaikkien antellilaisten kokonaisymmärrystä ympäristövastuusta sisäisillä koulutuksilla.

Tutustu tarkemmin miten kehitämme toimintaamme

Tiedote 2.6.2022

Nyt pystyt seuraamaan lounaan hiilikuormaa Antell-sovelluksella

Lue lisää!

Antell-sovellus

Täältä löydät tarkemman kuvauksen sovelluksen ominaisuuksista ja toiminnoista, vastaukset yleisimpiin kysymyksiin sekä ravintoloiden koodit.

Antell-sovellus

Olemme mukana Hiililounas-hankkeessa

Hankkeen tavoitteena on kehittää ilmastovaikutuksiltaan pienempää lounasruokailumallia

Lue koko tiedote!