Urapolkuja

Hyvä työntekijä on painonsa arvosta kultaa

Kaj “Kaitsu” Jääskeläinen tietää, miten uudet työntekijät saadaan jäämään ravintola-alalle

Hyvä ruoka, työntekijöiden arvostus ja maltti ovat ainesosat, joista hyvin toimiva lounasravintola rakentuu. Kaj Jääskeläinen on itse saanut hyvät lähtökohdat kokkina työskentelyyn ja vie nyt kokemuksiaan eteenpäin uudelle sukupolvelle.

Keittiömestarille on tärkeää, että arvot ovat kunnossa ja vastuuta annetaan sitä haluaville

Kaj Jääskeläinen, tuttavallisemmin Kaitsu, on Espoon Alberga Business Parkissa sijaitsevassa Antell Albergassa haastattelua tehdessä vielä uusi kasvo. Muutama kuukausi aikaisemmin ravintolassa aloittanut keittiömestari tuo tiiviiseen työporukkaan rauhallisen luonteensa lisäksi ison määrän tärkeää kokemusta.

“Paras puoli Antell Albergassa työskentelyssä on osaava työporukka ja mahdollisuus ottaa vastuuta asioissa, joita itse pidän tärkeänä.”

Antellilla on tehty paljon kehitystyötä tekoälyn mukaan ottamisessa lounasravintoloiden arkisten rutiinien tueksi. Keittiömestarit saavat työnsä tueksi sovelluksen tuoman avun raaka-aineiden tilausmäärien hallinnoimisessa.

– Minulle on tärkeää, että työnantajani ravintola-alalla jakaa omat arvoni kestävyyskysymyksissä. En vieroksu mitään niin paljon, kuin vaivalla kasvatetun ruoan laittamista hävikkiin. Olin iloinen huomatessani, miten pitkällä Antell Albergassa ollaan hävikin vähentämisen kanssa.

Kaitsu arvioi kokemuksensa perusteella, että lounasravintolassa voisi huolimattomalla tekemisellä mennä ruokaa hävikkiin jopa 15 kiloa vuorokaudessa. Hänen keittiössään määrät ovat tuntuvasti pienempiä. Hävikkiä syntyy keskimäärin vain noin 3–5 annoksen verran päivässä. Se vastaa vain noin 2–3 kiloa. Antellin ravintoloissa hävikkiruoka myydään virallisen lounasajan jälkeen. Yli jääneitä ruokia hyödynnetään myös mahdollisuuksien mukaan seuraavan päivän tarjoiluissa.

Antellilla kokeneet työntekijät auttavat ja ohjaavat uransa aloittavia nuoria

Kaitsulla on 22 vuotta kokemusta ravintola-alalta. Omien sanojensa mukaan hän on ehtinyt näkemään paljon erilaisia tapoja toimia keittiössä. Itse nuorena ja kokemattomana alalla työnsä aloittaneena hän tietää, mikä merkitys hyvällä työyhteisöllä on.

– Minulla on ollut todella hyvät opettajat aina. Tahdon ylläpitää samaa perinnettä omassa tekemisessäni.

“Alalle saadaan päteviä uusia tekijöitä, kun keittiössä kohtaavat kärsivällinen opettaja sekä motivoitunut työn oppija.”

Kaitsun matka Antellilla on kestänyt jo yli kymmenen vuotta, ja työssään hän on nähnyt mitä parhaimmillaan on, kun työyhteisössä kaikki ymmärtävät sen yksinkertaisen asian, että jokaisen rooli on tärkeä.

– Hyvässä työporukassa töiden määrää tai tekemistä ei säikähdetä. Kiireellisetkään tilanteet eivät pääse ihon alle, kun tietää, että kaikilla on oma tonttinsa hyvin hallussa. Virheitä sattuu kaikille, mutta minun keittiössäni niitä ei tarvitse hävetä, vaan asiat keskustellaan hyvässä hengessä ja niistä opitaan.

Työuransa aikana Antellilla Kaitsu on päässyt välittämään hyviä kokemuksiaan opettajistaan eteenpäin uusille alalle pyrkiville nuorille. Hän painottaa, että koulusta töihin siirtyvälle nuorelle kaikki on uutta ja opettamiseen vaaditaan kärsivällisyyttä.

– Alallamme on tilanteita, joissa opettajaksi päätyy henkilö, joka ei siihen välttämättä sovellu. Hermojen menettäminen pilaa yhteistyön kaikkien osalta. Kun uusi tekijä koulutetaan kunnolla talon tavoille, saa työnsä hedelmistä nauttia myöhemmin, kun arki rullaa omalla painollaan.

Ravintola-alan muutokset nähnyt keittiömestari liputtaa avoimen keskustelun puolesta

Kaitsu kokee, että hänelle on annettu hyvin mahdollisuus tuoda kaikki omat näkemyksensä esille. Hän on nähnyt, kuinka lounasravintoloiden ruoan valmistus on kehittynyt kymmenessä vuodessa. Muutosten ympärillä on pystytty aina käymään tervettä keskustelua.

“Tämä paikka on vähän kuin koti. Saan toteuttaa täällä itseäni ja työssä oleminen tuntuu miellyttävältä.”

– Ennen tekoälyn tuomista mukaan kuvioihin kokit toivat enemmän omaa kädenjälkeään lopullisiin resepteihin. Tekoäly on tuonut mukanaan paljon hyvää esimerkiksi ruoan menekin ja hävikin hallinnoimisessa. Kuitenkin on tärkeää, että keskustelukulttuuri muutosten yhteydessä pidetään avoimena. Se toimii meillä hyvin.

Antell on onnistunut luomaan taitavalle kokille työskentelyolosuhteet, joissa hän viihtyy. Työn ja perheen yhdistäminen on tässä yksi tärkeä tekijä.