Saavutettavuustyökalut

Mitä juhlapöytään keväällä ja kesällä 2021?

Julkaistu 26.3.2021

Image for Mitä juhlapöytään keväällä ja kesällä 2021?

Pääsiäinen aloittaa jälleen tämänkin kevään ja kesän juhlakauden. Rajoituksista johtuen niin valmistujaiset, rippijuhlat kuin muutkin juhlat kannattaa viettää lähipiirissä. Juhlien järjestäminen on mukava aloittaa ideoimalla tarjottavat herkut. Avuksi pyysimme yhteistyökumppanimme Valion koekeittiön keittiömestaria Tuomas Hämäläistä, joka antaa tässä blogissa omat vinkkinsä.

Tuomas hoksauttaa, että tämän vuoden juhliin voitaisiin tuoda tuulahdus muilta mailta erilaisten tarjottavien muodossa. ”Koronapandemian aikana arkiruokailussa ovat korostuneet perinteiset maut. Sivustollamme on Valion reseptipalvelusta haettu huikea määrä hyvin perinteisiä kotiruokia, kuten makaronilaatikkoa, uunilohta ja mokkapaloja. Siitä syystä voisikin ajatella tämän vuoden juhlien olevan tuulahdus maailmaa omassa juhlapöydässä. Matkustamaan ei vieläkään pääse ja jokapäiväinen kotiruoka perustuu tuttuihin ja turvallisiin makuihin. Voisiko juhlapöytään siis hakea vaikutteita maailmalta?”

Juhlatarjoilujen valmistelussa voi valita esim. perinteisen, modernin, helpon, edullisen, kasvis- tai grillattavan menun välillä.

Reseptivinkit jokaiseen juhlaan

Esimerkkinä keväisistä herkuista eri puolilta maailmaa Tuomas vinkkaa vaikkapa sitruunarisottoa ja appelsiini-rosmariiniankkaa sekä lammasraguta Italiasta, lehtikaali-parsa-caesarsalaattia San Diegosta, nyhtölammasta, fetasalsaa ja pitaleipää tai jopa uunigyrosta Kreikasta, kukkoa viinissä Ranskasta, sitruunaista smetanalohta Venäjältä, tai esim. alkuruokakalana inkivääri-seesamilohta Aasiasta.

Kaukomatkoista unelmoiville maistuisi  varmasti kofta. Kyseessä on suomalaisittain lihapulla, joka vaihtelee Lähi-Idän, Aasian ja Välimeren maissa niin makujen, lisukkeiden kuin muotonsakin puolesta. Saat vaihtelua lihapullien tarjoamaan makuelämykseen seuraavilla muokkauksilla:

  • Marokko – mausteina kardemumma, korianteri, juustokumina, neilikka, vs, inkivääri + tomaattikastiketta ja jogurttia.
  • Kreikka”keftedes”. Mausteina ripaus juustokuminaa ja kanelia. Lisukkeina tzatziki ja tirokafteri (tahna, jonka teet helposti ajamalla monitoimikoneessa fetajuustoa ja mietoa chiliä).
  • Intia – mausteina tai kastikkeina curryt (esim. korianteri, inkivääri, jeera ja neilikka) ja keitetyt kananmunat, joko jauhelihan sisälle vuorattuna tai lisukkeena.
  • Turkki”köfte”. Mausteina hyvin samantyyppiset kuin Kreikassa. Lisukkeina tomaattikastike, jogurtti, grillatut tomaatit ja paprikat.
  • Jordania – mausteina maustepippuri, minttu, yrtit, sipuli, pippuri. Lisukkeena tomaattikastike, joka on makeutettu taateli- tai granaattiomenasiirapilla.

Jälkiruuat

Pääsiäisenä voi kokeilla vaikkapa seuraavia hauskoja päivitettyjä versioita keväisistä jälkiruuista: Pashacannolit, Pääsiäispavlova, Mämmimutakakku, Helppo mämmirahka, Töhnämunat, Kinderkakku

Juhlapöydän kruunaa juustopöydä, johon makupareiksi Tuomas ehdottaa vaikkapa näitä herkkuja:

  • Valio Keisarinna® ja kinuski, mämmi tai marjaisat curdit
  • Valio Juhla® ja tahini
  • Valio Salaneuvos® Vanhempi ja mantelimassa tai persikka (tuoreena, grillattuna tai hillottuna)
  • Valio Ritari® ja lemon curd

Yli jääneet juustot kannattaa säilyttää ja jatkokäyttää ruoanlaitossa myöhemmin. Raastamalla juuston ennen pakastamista säilyvyys paranee, ja juustot on myös helpompi käyttää pakasteesta sopivina annoksina.

Kotijuustoa kannattaa myös paahtaa uunissa kinuskikerman kanssa, se toimii erinomaisesti perinteisen leipäjuuston tapaan jälkiruokana.

Vinkki: Valiolla on omat teemasivustonsa niin pääsiäiselle, vapulle kuin juhannuksellekin!

Katso myös: