Saavutettavuustyökalut

Tekoäly suunnittelee ruokalistoja Antellin henkilöstöravintoloissa

Julkaistu 16.2.2022

Image for Tekoäly suunnittelee ruokalistoja Antellin henkilöstöravintoloissa

Ruokalistojen optimoinnilla lisätään ruokailijoille vaihtelua, vähennetään hävikkiä ja vapautetaan ravintolapäälliköiden aikaa asiakaspalveluun.

Tekoäly auttaa ravintolapäälliköitä suunnittelemaan ruokalistoja henkilöstöravintolayhtiö Antellin ravintoloissa. Yhdessä ohjelmistoyhtiö Silo AI:n kanssa rakennettu työkalu optimoi ravintolan tarjoomaa ja laatii hetkessä ruokalistan viikoiksi eteenpäin.

Algoritmi analysoi ravintolakohtaista dataa muun muassa eri ruokalajien menekistä, annoskoosta ja erityisruokavalioista ja laatii näiden pohjalta ehdotuksen ruokalistaksi. Optimoitu ruokalista tuo ruokailijoille vaihtelua listalle, tehostaa resurssien käyttöä ja vähentää ruokahävikkiä.

“Työn tekemisen tavat muuttuvat, ja me Antellilla haluamme olla tässä ravintola-alan suunnannäyttäjä. Optimoitujen ruokalistojen avulla pystymme tarjoamaan asiakkaillemme entistä paremmin juuri heidän tarpeisiinsa suunniteltua lounasta, vähentämään hävikkiä ja vapauttamaan ravintolapäälliköiden työaikaa asiakaspalveluun. Olemme aina laatineet ruokalistat jokaisen ravintolamme tarpeisiin, niin jatkossakin ja tekoäly tehostaa tätä työtä entisestään”, kertoo Antellin toimitusjohtaja Tomi Lantto.

Tekoälyn optimoimia ruokalistoja pilotoidaan alkuvuodesta kahdeksassa Antellin ravintolassa. Uudenlaisista ruokalistoista päästään nauttimaan muun muassa Helsingissä Antell Kuohussa ja Antell PK21:ssä sekä Oulussa Antell Poratiellä ja Antell Hyveessä.

Tekoälyn luoman ruokalistan kekseliäisyys ja vaihtelevuus yllätti. Samoin asiakkaiden lounaalla nauttima ruokamäärä vastaa hämmästyttävän hyvin tekoälyn ehdotusta. Saamme työkalusta erinomaisen työkaverin”, Antell Kuohun ravintolapäällikkö Piia Eliasson kertoo.

Tekoäly suunnittelee ravintolan vaihtuvan ruokalistan resepteineen alle kahdessa minuutissa, kun ravintolapäälliköltä siihen menee useampi tunti.

Ruokalistoja optimoiva ainutlaatuinen tekoäly

Algoritmin teknisestä toteuttamisesta vastaa Silo AI. Ohjelma ryhmittelee reseptiaineistoa ja optimoi ruokalistan annettujen määritysten perusteella.

On upeaa päästä kehittämään tällaista ainutlaatuista tekoälyyn perustuvaa työkalua ravintola-alalle. Uskomme, että algoritmeilla tulee olemaan merkittävä rooli niin asiakkaiden odotuksiin vastaamisessa ja palvelemisessa, hävikin vähentämisessä kuin rutiinitöiden automatisoinnissa”, sanoo Tomi Nieminen, Senior AI Scientist, Silo AI:lta.

Antellin vallankumouksellinen tekoälytyökalu luo perustan tietoon perustuvalle optimoidulle päätöksenteolle ravintola-alan kilpailukyvyn parantamiseksi. Työskentely Antellin tiimin kanssa on ollut todella mukavaa ja virkistävää. Heidän uteliaisuutensa tekoälysovelluksia kohtaan ja aikaansaava asenne ovat vertaansa vailla“, kertoo projektissa asiantuntijana työskennellyt Karthik Sindhya, PhD, Senior AI Scientist, Silo AI:lta.

Myös Antellin Lantto uskoo, että tekoälyllä on valtavasti mahdollisuuksia ravintola-alalla. Pilottiprojektin tuloksia seurataan ja mitataan tarkasti, ja kokemuksia tullaan hyödyntämään kaikissa Antellin 70 toimipisteessä.

Koronapandemia on ollut haastavaa aikaa ravintola-alalle. Me emme kuitenkaan halunneet jäädä paikoillemme, vaan investoimme tämän uuden työkalun kehittämiseen. Tekoäly ja digitalisaatioon liittyvät innovaatiot tulevat olemaan tärkeä osa Antellin arkea, niin ravintoloissa kuin tukitoiminnoissa”, Lantto sanoo.

 

Lisätietoja medialle antavat:

Tomi Lantto, toimitusjohtaja, Antell
+358 20 770 2070
tomi.lantto@antell.fi

Nina Taipaleenmäki, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Antell
+358 20 770 2060
nina.taipaleenmaki@antell.fi

Johanna Wretdal, markkinointijohtaja, Silo AI
+358 40 1963 825
johanna.wretdal@silo.ai

Silo AI on yksi Euroopan suurimmista yksityisistä tekoälylaboratorioista. Olemme luotettu kumppani, joka tuo tekoälyn avulla kilpailuetua tuotekehitykseen. Rakennamme tekoälyyn perustuvia ratkaisuja ja tuotteita, jotka mahdollistavat älykkäät laitteet, itseohjautuvat autot, teollisuus 4.0:n sekä älykkäät kaupungit. Silo AI tarjoaa asiakkailleen ainutlaatuista maailmanluokan tekoälyosaamista sekä Silo OS -infrastruktuurin, joka nopeuttaa tekoälyn kehittämistä ja käyttöönottoa. Vuonna 2017 perustetun Silo AI:n tavoitteena on kasvaa Euroopan tekoälykentän lippulaivaksi. Tällä hetkellä yritys toimii kuudessa toimistossa neljässä eri maassa, Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa, Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Lontoossa ja Palo Altossa.