Saavutettavuustyökalut

Antell Akavatalo sai Joutsenmerkin

Julkaistu 23.5.2023

Image for Antell Akavatalo sai Joutsenmerkin

Antell on ainoa Suomessa toimiva henkilöstöravintolayritys, jolla on Joutsenmerkittyjä ravintoloita.

Antellin Helsingin Akavatalossa sijaitsevalle ravintolalle on myönnetty Joutsenmerkki. Antellilla on myös kaksi muuta Joutsenmerkki-ravintolaa: Lempäälässä sijaitseva Antell Kiilto ja Turussa sijaitseva Antell Aino.

Joutsenmerkin eli pohjoismaisen ympäristömerkin kriteerit tarkastetaan ja päivitetään noin viiden vuoden välein. Nykyiset ravintoloita ja kongressikeskuksia koskevat kriteerit tulivat voimaan kesäkuussa 2021.

Joutsenmerkkiä hakevilta ravintoloilta vaaditaan esimerkiksi, että käytössä olevista kemikaaleista kaikkien on oltava ympäristömerkittyjä. Ravintoloiden tulee kiinnittää erityistä huomiota energian ja hiilidioksidipäästöjen vähentämistoimiin, tehokkaaseen vedenkäyttöön sekä lajitteluun materiaalien kierrätyksen ja luonnonvarojen kestävän käytön varmistamiseksi. Lisäksi päivittäisessä käytössä on oltava vähintään 13 eri luomutuotetta.

Joutsenmerkityiltä ravintoloilta vaaditaan vuosittaisten ympäristötavoitteiden laadintaa, seurantaa ja dokumentointia. Antell Akavatalossa keskitytään erityisesti luomutuotteiden
määrän kasvattamiseen ja ruokahävikin hallintaan. Ruokalistojen suunnittelussa ja hävikin hallinnassa Antell hyödyntää innovatiivista ATSO-tekoälysovellustaan.

Antell tekee edistyksellistä työtä ympäristöystävällisyyden eteen, ja heidän matkaansa on ollut ilo seurata. Yhteistyömme on sujunut erinomaisesti. Ruokahävikin minimoiminen ja ruoan koko elinkaari on ravintoloiden ympäristöystävällisyystavoitteissa isossa roolissa, ja Antell on tässä todellinen edelläkävijä”, kertoo Joutsenmerkkiä hallinnoivan Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen.

Antellin tekoälysovellus ATSOn algoritmi analysoi ravintolakohtaista dataa muun muassa ruokailijoiden määrästä, eri ruokalajien menekistä, annoskoosta sekä erityisruokavalioista ja
laatii näiden pohjalta ruokalistan. Optimoitu ruokalista tuo vaihtelua, tehostaa resurssien käyttöä ja vähentää ruokahävikkiä. ATSOa hyödynnettiin hiljattain myös Antell Ainon
ilmastolounaspilotissa.

Joutsenmerkin kunnianhimoiset kriteerit luovat ravintoloille kattavan pohjan ympäristötyölle. Ravintolan Joutsenmerkki varmistaa asiakkailleen sen, että ruokailu työpäivän aikana ei luo turhaa lisäkuormitusta ympäristölle, kun ravintola toimii tarkkojen ympäristötavoitteiden mukaisesti.

Akavatalon osakkaista lähes kaikilla on WWF:n Green Office -merkintä. Osakkaamme peräänkuuluttavat vastuullisuutta kaikilta toimijoilta ja sopimuskumppaneilta. Siksi ympäristömerkitty henkilöstöravintola ja ympäristöystävällisyyteen panostava yhteistyö Antellin kanssa on meille ylpeyden aihe”, sanoo Kiinteistö Oy Akavatalon toimitusjohtaja Asko Lampsijärvi.

Antell on ainoa Suomessa toimiva henkilöstöravintolayritys, jonka ravintoloille on myönnetty Joutsenmerkki. Tulevaisuudessa Antell suunnittelee hakevansa Joutsenmerkkiä useammalle ravintolalleen.

Työhyvinvoinnin näkökulmasta merkittävää on ravinnon vaikutus työtehoon ja vireyteen, jota esimerkiksi monipuolinen kasvisruoka tukee. Lisäksi ravintolassa käytetyt kemikaalit ovat turvallisia niin ihmisille kuin luonnolle. Ekologisuus tukee asiakkaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia, ja teknologinen kehitys ja tekoäly avaavat meille uusia mahdollisuuksia vastuullisuustyöhön”, summaa Antellin vastuullisuustyöstä vastaava kehityspäällikkö Karoliina Hannula.

***
Lisätietoja medialle:
Kuvat ja lisämateriaalit medialle

Karoliina Hannula
kehityspäällikkö, Antell
020 770 2072
karoliina.hannula@antell.fi

Riikka Holopainen
toimitusjohtaja, Ympäristömerkintä Suomi
040 571 0364
riikka.holopainen@ecolabel.fi

Malin Lindfors
asiantuntija, Ympäristömerkintä Suomi
044 373 3707
malin.lindfors@ecolabel.fi

Asko Lampsijärvi
toimitusjohtaja, Kiinteistö Oy Akavatalo
040 562 4517
asko.lampsijarvi@oaj.fi

Antell
Suomen maukkain lounas- ja henkilöstöravintolayritys Antell tarjoaa herkullisia makunautintoja noin 60 ravintolassa ympäri maan. Tarinamme alkoi Oulussa jo 1880. Osaamisemme ytimessä on monipuolinen, hyvää tekevä ja herkullinen ruoka. Haluamme olla mukana rakentamassa ja tukemassa asiakkaidemme hyvinvointia. Perheyrityksemme palveluksessa työskentelee noin 300 osaavaa ammattilaista. Kehitämme ravintola-alaa hyödyntämällä antellilaisten rautaisen ammattitaidon tukena uusimpia teknologioita, kuten tekoälyä. Lisätietoja: antell.fi