Saavutettavuustyökalut

Vähemmän hävikkiä, kiitos!

Julkaistu 8.9.2020

Image for Vähemmän hävikkiä, kiitos!

Vietämme Suomalaisen ruoan päivän (4.9.) jälkeen jälleen Hävikkiviikkoa, joka omalta osaltaan muistuttaa meitä raaka-aineiden ja ruuan arvostuksesta. Ruokahävikki synnyttää sekä turhia kustannuksia että ympäristöpäästöjä. Teemme päivittäin töitä Antellin ravintoloissa oman hiilijalanjälkemme pienentämiseksi. 

Hävikinhallinta osana vastuullista ravintolatoimintaa

Luonnonvarakeskus Luken tutkimuksen mukaan suurin osa ruokahävikistä, noin 25 kg henkilöä kohti vuodessa, syntyy kotitalouksissa. Seuraavaksi eniten ruokahävikkiä syntyy erilaisissa ravitsemuspalveluissa ja teollisuudessa.

Ruokavalintojen muutoksilla on tutkitusti merkittävin potentiaali vähentää ruoankulutuksen ympäristövaikutuksia. Turhaan tuotettu ruoka rasittaa sekä ympäristöä että taloutta kaikista eniten. Paitsi itse biojätteen määrällä, voi hävikkiä mitata myös ruuan tuotantoon ja kuljettamiseen käytetyn energian ja työpanoksen kautta. Hävikinhallinta ravintolan päivittäisessä toiminnassa onkin kokonaisvaltainen tapa ajatella ja toimia, ei vain pieniä tekoja ”loppupäässä” eli astianpalautuksessa.

Vastuullinen raaka-aineiden käyttö lähtee niiden hankinnasta, suunnittelemme keittiöissämme raaka-aineiden hyödyntämisen kokonaisvaltaisesti ja mahdollisimman tehokkaasti. Valitsemalla vastuullisesti tuotetun raaka-aineen pystymme myös vaikuttamaan ympäristöön. Mm. kotimaisten raaka-aineiden painottaminen hankinnoissamme ja luomu- sekä kasvisvaihtoehtojen suosiminen on luonteva tapa vaikuttaa kokonaishävikkiin.

Datan hyödyntäminen on tätä päivää myös ravintolaliiketoiminnassa. Sen avulla pystymme arvioimaan esim. valmistettavan ruuan määrää ja raaka-aineiden tilaustarvetta. Ohjaamme omaa tekemistämme kaikkien ravintoloidemme ympäristövaikutusten vähentämiseksi tuomalla työkaluja, toimintamalleja ja tietoa arkeen, helposti ja koko henkilöstömme saataville.

Vastuullisuus on päivittäisiä pieniä tekoja

Hävikinhallinta liittyy Antellin toiminnan joka tasoon.:

  1. ENNAKOINTI: Ennustamme tulevaa menekkiä ja kiinnitämme huomioita oikeisiin tilausmääriin. Mietimme jo etukäteen, miten ylimääräisiä raaka-aineita voi hyödyntää, mikäli ennusteemme ei osu kohdalleen.
  2. VÄHENTÄMINEN: Käsittelemme ja käytämme raaka-aineita asianmukaisesti ja tehokkaasti, jotta raaka-aineista ei synny ylimääräistä hävikkiä.
  3. OPTIMOINTI: Valmistamme ruokaa erissä ja seuraamme kulutusta ruokailun ajan, jotta emme tekisi liikaa ruokaa, joka mahdollisesti joutuisi hävikkiin.
  4. MAHDOLLISTAMINEN: Asiakkailla on mahdollisuus ostaa ylivalmistettua hukkaruokaa mukaan lounastarjoilun päättymisen jälkeen.
  5. JÄTTEIDEN LAJITTELU JA KIERRÄTYS: Hyödynnämme raaka-aineet niin, että biojätettä syntyy mahdollisimman vähän. Käytämme lajittelutarroja, jotka ohjaavat asiakkaitamme jätteen lajittelussa.

Arviolta noin kolmannes kaikesta ihmisille tuotetusta (edelleen suurimmaksi osaksi syömäkelpoisesta!) ruuasta päätyy roskiin. Ei siis ole ihan pikku juttu, miten suhtaudumme ruuan käsittelyyn, tuotantoon ja nauttimiseen.

Lisää aiheesta voit lukea esim. täältä:

Antellin ympäristövastuuta ja siihen liittyviä toimintatapoja on käsitelty myös aiemmin julkaistuissa blogeissamme: