Saavutettavuustyökalut

Miten ympäristövastuu Antellilla toteutuu?

Julkaistu 2.6.2021

Image for Miten ympäristövastuu Antellilla toteutuu?

Maailman ympäristöpäivää vietetään vuosittain 5.6. Yksi kolmesta Antellin vastuullisuusohjelman pääteemasta on ympäristövastuu, joka käytännössä tarkoittaa konkreettisia toimenpiteitä ravintoloidemme arjessa. Niin henkilökunta kuin asiakkaatkin pystyvät omalla toiminnallaan vaikuttamaan vaikkapa hävikin syntymiseen tai ravintolan energiankulutukseen. 

Ympäristön huomioiminen ammattikeittiössä

Ympäristövastuun toteuttaminen varmistetaan henkilöstön riittävällä koulutuksella ja yhteisillä toimintatavoilla. Näistä esimerkiksi vettä ja energiaa säästävät toimintatavat ovat arjen pieniä tekoja ja huomiointia, mutta niillä on yhteenlaskettuna suuri vaikutus. Energiatehokkuus huomioidaan jo laitteita hankittaessa, ja yhteisiä ympäristöä säästäviä toimintatapoja tuetaan vaikkapa koulutuksilla. Pyrimme minimoimaan tuottamamme jätteen määrän, ja kertakäyttöpakkauksissa suosimme kierrätettävistä ja ympäristöystävällisistä materiaaleista valmistettuja vaihtoehtoja.

Ostot ja hankinnat

Vastuullisten yhteistyökumppaneiden valitseminen on myös tapa pitää huolta ympäristön hyvinvoinnista. Tavarantoimittajamme ja palveluntarjoajamme noudattavat toiminnassaan omien ohjeidemme kaltaisia periaatteita. Suosimme suomalaisia raaka-aineita, jotta aiheuttamamme hiilijalanjälki olisi mahdollisimman pieni. Huomioimme kalalajien uhanalaisuuden ja kantojen heikkenemisen. Ravintoloissamme noudatetaan WWF:n kalaa ja äyriäisiä koskevia suosituksia eikä ravintoloissamme tarjota uhanalaisia kalalajeja.

Suosimme raaka-ainehankinnoissamme suomalaisia tuottajia, jolloin voimme olla varmoja käyttämiemme raaka-aineiden alkuperästä ja valmistustavasta. Useassa raaka-ainekategoriassa käytämmekin jo 100% suomalaisia tuotteita, esimerkiksi ravintolaan tilattavat kananmunat, maitotuotteet ja peruna ovat aina Suomessa tuotettuja.

Hävikinhallinta on konkreettinen ympäristöteko

Karkeasti ruokahävikki voidaan jakaa kahteen osa-alueeseen, joihin vaikutetaan eri tavoilla: ruoan tuotanto- ja valmistusvaiheessa tapahtuva raaka-aineiden säilytykseen tai käsittelyyn liittyvä hävikki ja valmiin ruuan poisheittäminen eli lautashävikki.

Kaikkien ruokalajien CO2-kuorma saadaan tulevaisuudessa laskettua toiminnanohjausjärjestelmämme avulla, ja selvitämme jatkuvasti tapoja hyödyntää tätä tietoa. Maailman ympäristöpäivää edeltävällä viikolla pilotoimme yhdessä ravintolassamme ruokalajien hiilijalanjäljen esittämisen vaikutusta asiakkaiden valintoihin. Asiakkaiden omilla valinnoilla on merkitystä, ja tulevaisuudessa voisi olla mahdollista suunnitella esimerkiksi ruokalistoja yhdessä asiakkaiden kanssa, CO2- mittari huomioiden. Esimerkiksi tuontiriisin vaihtaminen kotimaiseen ohrattoon pienentää sekä tuotannosta että kuljetuksesta syntyvää hiilijalanjälkeä!

***

Lisää ympäristövastuusta aiemmissa blogeissamme:

Vähemmän hävikkiä, kiitos!

Ympäristön huomioiminen henkilöstöravintolassa