Mistä on Antellin leivät tehty?

Käytämme 100-prosenttisesti suomalaista ruista, kauraa ja vehnää

Suomessa viljeltäviä viljalajeja ovat ruis, kaura, vehnä ja ohra. Leipiemme pääviljat ruis, kaura ja vehnä ovat 100-prosenttisesti suomalaista.

Rukiin viljely on ilmastomme vuoksi Suomessa haastavaa. Viileä ja valoisa kesä tekevät rukiista kuitenkin aromikasta. Ruis on suomalaisille rakas asia ja moni haluaakin, että ruisleipä on valmistettu suomalaisesta viljasta.

Vehnää viljellään kaikissa maanosissa, erityisesti Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Suomessa vehnää viljellään pääosin Jyväskylän korkeudelle asti. Suomalainen vehnä on proteiinipitoisuudeltaan maailman parhaita. Siinä on keskimäärin 13 – 14 prosenttia proteiineja.

Kuka uskoisi, että Suomi tuottaa maailman neljänneksi eniten kauraa? Olemme oikea kauramaa! Hyvä niin, koska kaurassa on paljon hyvää tekeviä aineksia. Kaurasta poistetaan ennen prosessointia vain akanat, joten kaurahiutaleissa ovat mukana jyvän kaikki osat kuorikerroksista jauhoytimeen. Kaura sisältää paljon kuituja, hyviä rasvoja ja proteiinia.

Suomalaisen suosiminen on myös ekologista. Ostamalla viljaa läheltä pienennetään muun muassa kuljetuksen aiheuttamia kasvihuonepäästöjä.

Antellin leivät valmistetaan puhtaista raaka-aineista

Kaikki leipiemme pääviljat – ruis, kaura ja vehnä ovat 100-prosenttisesti suomalaista. Suomessa tuotettu vilja on tutkitusti erittäin puhdasta.

Peruslähtökohdat puhtaan viljan tuottamiselle ovat Suomessa hyvät, sillä maat ja vedet ovat puhtaita. Suomessa on tiukat säädökset siitä, miten lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita saa käyttää. Meillä käytetäänkin vähemmän kemiallisia torjunta-aineita ja lannoitteita kuin muualla Euroopassa.

Myös ruokaturvallisuuttamme varmistavan järjestelmän juuret juontavat pitkälle. Järjestelmä on luotu jo ennen Euroopan Unioniin liittymistä ja koko viljaketjun kattava yhteistyö takaa laaturiskien hallinnan.

Puhtauden lisäksi suomalainen vilja on laadukasta. Suomi on yksi maailman pohjoisimmista maista, jossa viljellään viljaa. Viileä ja valoisa kesä antaa viljoihimme makua.

Antellin leivät tulevat läheltä

Kaikki Antellin leivät valmistetaan Oulussa Poratien leipomossa. Leipämme edustavat paikallista ammattitaitoa ja laadukasta käsityötä.

Olemalla osa Oulua, Antell tukee myös paikallista työtä ja ruokakulttuuria. Antellin ruislimppu edustaa perinteistä paikallista mieltymystä ja on ollut pohjoissuomalaisten suosiossa jo vuosikymmenet.

Ruokakulttuurit ovat kuitenkin nykyään entistä enemmän toisiinsa sulautuneita ja Antellin ruokaleivistä löytyy myös muualta vaikutteensa saaneita leipiä. Haluamme tarjota herkkuja moneen makuun. Esimerkiksi Saaristolaisnappiset edustavat saaristosta Ouluun tullutta makeampaa ruisherkkua.

Käytämme jodioitua suolaa

Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) on julkaissut suosituksen, jonka mukaan leipomotuotteissa ja suurkeittiöissä tulisi käyttää jodioitua suolaa. Suosituksen syynä ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimukset, joiden mukaan suomalaiset eivät saa ravinnostaan riittävästi ihmiselle välttämätöntä jodia.

Jodin puutos johtuu ruokailutottumusten muutoksista. Kotiruoan kulutus on vähentynyt eikä elintarviketeollisuuden käyttämä suola yleensä sisällä jodia. Jodin puutteesta aiheutuvat ongelmat ilmenevät pitkän ajan kuluessa ja aiheuttavat muun muassa häiriöitä kilpirauhasen toiminnassa.

Jodioidun suolan käyttö elintarvikkeissa palauttaisi suomalaisten joditasot suositellulle tasolle. VRN kehottaakin ihmisiä suosimaan tuotteita, joiden valmistuksessa on käytetty jodioitua suolaa.

Me haluamme olla mukana edistämässä suomalaisten hyvinvointia ja siksi käytämmekin leivissämme ainoastaan jodioitua suolaa.

Käytämme rypsiöljyä

Vaaleiden leipien leivonnassa tarvittavana rasvana käytämme vain rypsiöljyä, emme palmuöljyä tai margariinia.
Rasvat ovat elimistön hyvinvoinnin kannalta välttämättömiä. Mutta ei ole yhdentekevää millaista rasvaa syömme. Rasvat voidaan jakaa karkeasti koviin ja pehmeisiin rasvoihin. Runsas kovien rasvojen nauttiminen suurentaa muun muassa veren kolesterolipitoisuutta. Pehmeistä rasvoista saamme puolestaan elimistölle välttämättömiä rasvahappoja.

Suurin osa kasvien sisältämistä rasvoista on pehmeitä rasvoja. Yksi parhaista ja monipuolisimmista pehmeistä rasvoista on rypsiöljy. Rypsiöljy sisältää runsaasti terveydelle edullisia tyydyttymättömiä rasvahappoja. Se on lisäksi merkittävä E- ja K-vitamiinin sekä kasvisterolien lähde.

Kasviöljyn hyvät ominaisuudet menetetään, jos rasvaa kuumennetaan liiaksi. Kuumennettaessa rasvahappojen sidokset alkavat hajota ja muuttuvat terveyden kannalta epäsuotuisiksi. Leipoessamme leipää rypsiöljyn rasvahappokoostumus säilyy hyvänä, koska leivän valmistusprosessissa öljyn lämpötila pysyy riittävän alhaisena.

Leivissämme on paljon hyvää tekeviä kuituja

Leivissämme on runsaasti täysjyväviljaa ja hyviä kuituja. Kuiduilla on monia elimistöllemme hyvää tekeviä vaikutuksia.

Kuitu on suoliston kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kulmakivi. Kuitu ylläpitää ruuansulatuselimistön toimintaa ja ehkäisee ummetusta. Kun nautit runsaskuituista ravintoa, on riskisi sairastua muun muassa tyypin 2 diabetekseen ja sepelvaltimotautiin pienentynyt. Kuitu antaa myös kylläisyyden tunteen, vaikka se ei sisällä energiaa. Siksi kuitupitoinen ravinto sopii hyvin laihduttajankin ruokavalioon.

Kuituja saa täysjyväviljasta, hedelmistä, marjoista, kasviksista, siemenistä ja pähkinöistä. Suositusten mukaan kuituja tulisi saada 25 - 35 grammaa päivässä. Jos päivittäiseen ruokavalioon ei kuulu viljaa, kuitusuositusta on lähes mahdoton saavuttaa. Jo kolmesta palasta täysjyväleipää voit saada puolet koko päivän kuitutarpeestasi!

Antellin suhde lisäaineisiin ruokaleivässä

Suurin osa leivistämme on lisäaineettomia. Ruokaleipiemme joukossa on muutama ruisleipä, joissa on käytetty happamuudensäätöaineena maitohappoa. Tämä maitohappo on valmistettu luonnollisella käymisillä.
Leipämme valmistetaan siis luonnon omista raaka-aineista.

Maistelkaa ja nauttikaa!